Avfallskort krävs för att få lämna sopor
Östhammars kommun har ledsnat på att ta hand om andras sopor. Från och med 21 november måste alla som vill lämna avfall vid kommunens återvinningscentraler vara försedda med ett avfallskort.
Enligt Keddy Mattsson, renhållningschef, rör det sig om stora merkostnader för kommunen. Han visar statistik över de containertransporter som gått från återvinningscentralerna i Alunda och Österbybruk till Väddika avfallsanläggning. Bara under juni månad i år hade Alunda 103 containertransporter. Samma tid hade Östhammar 48 och Öregrund 62 stycken.
- Alunda har alltså nästan lika många som Öregrund och Östhammar tillsammans trots att de senare är sommarorter med många fritidsboende. Det borde vara tvärtom.
Bara för de tre sommarmånaderna räknar Keddy Mattsson med att merkostnaden för transporterna uppgår till ungefär 70 000 kronor.
- Sedan är det ytterligare kostnader förknippade med sorteringen av avfallet i Väddika.
Så här har det sett ut, året runt, år efter år. Men nu har tekniska kontoret och renhållningsverket gemensamt bestämt att göra något åt saken. Därför inför man avfallskorten som ska visas upp vid varje besök. Samtidigt införs bemanning vid återvinningscentralerna i Alunda och Österbybruk som ligger nära gränsen till Uppsala respektive Tierps kommuner. Kontrollen av kort kommer till en början att utföras av bevakningspoolen, berättar Keddy Mattsson som räknar med att få många synpunkter på förändringen.
Reagerar
Boende i Rasbobygden har redan reagerat. I ett brev till Uppsala kommun påtalar de att de ändrade rutinerna blir ett problem för boende i Tuna-Stavbyområdet.
- Den här kommundelen har historiskt sett tillhört Alunda och det är naturligt för de som bor där att åka till Alunda med soporna. Jag kan förstå att Östhammars kommun inte vill stå för den här kostnaden men då tycker jag att man skulle kunna lösa det genom någon form av ekonomisk överenskommelse kommunerna emellan, säger Lars Andersson ordförande i Rasbo i samverkan.
I brevet påpekar han också att det knappast är bra för miljön att de som har nära till Alunda istället tvingas åka nästan dubbelt så långt till Hovgården med grovsoporna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!