Väddika avfallsanläggning i Hökhuvud tar årligen emot cirka 34 000 ton avfall inklusive 3 000 ton slam från kommunens reningsverk och enskilda avlopp. I kommunens miljörapport från 2020 framkom brister och oklarheter som föranledde en fördjupad granskning av anläggningen. Den granskningen är nu klar och visar att verksamheten inte efterlever varken miljölagstiftningen eller deponiskattelagstiftningen.
– Det här är allvarligt. Det mest anmärkningsvärda är slamhanteringen, säger Myran Olsson, avfallschef inom Östhammars kommun sedan 1,5 år tillbaka.
Fram till nu har slam från enskilda avlopp, fettavskiljarslam och gatubrunnsslam tippats i gropar på deponiområdet, något som är förbjudet enligt lag. När det gäller slam från de kommunala reningsverken har det saknats en övergripande plan för hur det ska hanteras.
– Man kan exempelvis kompostera det, alltså göra jord av det, eller bränna det. Men för att man ska kunna kompostera materialet behövs rätt sammansättning, säger Sara Stenberg, konsult på Miljö- och avfallsbyrån i Mälardalen som hjälpt kommunen med granskningen.
Men på Väddika har slam blandats med stallgödsel för att det ska hålla ihop och sedan lagrats på hög. Sådant här material får lagras i tre år, sedan räknas det som deponerat material och då påförs deponiskatt. Men stora mängder har legat på området i mer än tre år utan att det har redovisats. Dessutom har man inte gjort tillräckliga provtagningar av innehållet, enligt granskningen, och nu börjar det bli ont om plats på anläggningen för att kunna ta emot mer avfall.
Kommunen kan inte riktigt svara på hur bristerna har kunnat uppstå.
– Jag tror inte någon medvetet har gjort fel. Jag tror att man fortsatt göra som man "alltid har gjort". Man har nog inte haft tillräcklig kunskap om när exempelvis miljölagstiftningen har förändrats. Det är beklagligt, säger Myran Olsson.
Hur länge har det här pågått?
– Jag vågar inte svara på det.
Utöver redan nämnda brister visar granskningen att kommunen bör ta fram en uppdaterad plan för sluttäckning av deponin eftersom det är osäkert om den nuvarande planen lever upp till miljökraven. Man bör även skaffa sig bättre koll på vilka inflöden av material man faktiskt har, förbättra statistikrapporteringen och utreda vattenkontrollen.
Exakt hur omfattande arbete som krävs och hur mycket pengar det kostar för att få bukt med problemen ska kommunen utreda vidare. Avfallsenheten har redan vidtagit flera åtgärder och tittar alltså på vad mer som måste göras. Bedömningen är att verksamheten som en sista utväg helt kan behöva stoppa inleverans av slam från reningsverken.
De styrande politikerna tar allvarligt på uppgifterna i granskningsrapporten.
– Det här är inte alls bra. Det här borde ha kommit fram tidigare, det är bara att konstatera. I princip hela verksamheten behöver ses över. Lagen måste följas, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande.
Politikerna förväntar sig att avfallsenheten lyckas lösa problemen. Man ska nu invänta svar på vilka åtgärder som behöver vidtas och därefter se över om man behöver skjuta till mer pengar via investeringsbudgeten eller se över renhållningstaxan.
Oppositionsrådet Pär-Olov Olsson kallar det som kommer fram i rapporten för ett "jättebekymmer".
– Det här är en historisk skuld som nu måste betalas, säger han.