Även flyktingar ska få lära sig simma

Alla barn som växer upp i Östhammars kommun får gå i simskola. För flyktingar som kommer hit efter simskoleåldern kan inte simkunskaperna garanteras. Men det vill fritidsförvaltningen ändra på.

Östhammar2012-02-24 10:55

I mitten på februari inträffade ett drunkningstillbud på en av Östhammar kommuns simhallar där en pojke räddades upp ur vattnet. En liknande händelse har aldrig inträffat i kommunens bassänger tidigare, vilket fick kommunens fritidschef Peter Jansson att börja fundera på simkunnigheten bland ortens barn och ungdomar. Han menar att simkunnighet är något naturligt för svenskar som vuxit upp med simskola och att flyktingar som kommer hit har kanske inte haft samma förutsättningar.
– Vi tar till oss av den här händelsen, i bland kan sådant här ha en positiv verkan. Att vi vaknar upp och ser över våra rutiner.  Men i det här fallet gick det så bra som det kunde, säger Peter Jansson.

Frågan om att inrätta simskola för ungdomar och vuxna har tidigare diskuterats löst i kommunen. Men att lära ungdomar att simma görs inte på samma sätt som med barn menar Per Åsberg som är verksamhetschef för bland annat simhallarna i Gimo och Österbybruk. 
– De simlärare jag har pratat med säger att det är annorlunda att lära vuxna att simma än barn. När du har simskolebarn kan du ha tio stycken i en grupp, men det fungerar inte med vuxna. Utan då måste man ägna sig intensivt åt varje person, säger han.

Att det finns barn och unga i kommunen som inte kan simma är ett problem anser Per Åsberg. Han ser gärna att flyktingbarn som inte kan simma får gå i en anpassad simskola. Men att arrangera en sådan är inte bara problematiskt i form av genomförandet, framförallt kostar det pengar. Medel som fritidsförvaltningen inte har i dag.
– Vi tittar nu på det vi kan göra och det finns fäste för att titta på det här med personalen. Men i nuläget har vi inga resurser, säger Peter Jansson.

För de barn som inte har föräldrar som kan lära barnen att simma, som ensamkommande flyktingbarn, ansvarar socialnämnden. Men simkunnighet diskuteras inte när barnens behov utreds.
– Vi ser till att de har kontaktpersoner och att vi har samarbete med skolan. Jag kan säga att frågan om simkunnighet är mer av en detaljfråga som aldrig kommer med i våra papper när vi gör olika utredningar på ensamkommande flyktingbarnen. Det är deras gode man som har ett stort ansvar att barnens behov blir tillgodosedda, säger Kerstin Björck-Jansson (C) socialnämndens ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!