Arsenik i Dannemora gruvområde
Det finns stora mängder föroreningar i Dannemora gruvområde. Bland annat läcker det gamla sandmagasinet arsenik och risken att det sprids till grundvattnet bedöms som stora.
Länsstyrelsen har arbetat med att inventera potentiellt förorenade områden i Uppsala län sedan 1996. Dannemora är ett av dem. Inventeringen på just den här platsen har ansetts extra angelägen med tanke på den nya verksamhet som planeras nu och arbetet har skett i samverkan med representanter för Dannemora mineral AB.
- Det som är viktigt för dem är att de vet hur föroreningssituationen ser ut i dag så att ansvaret för gamla föroreningar inte felaktigt läggs på dem i framtiden, berättar Kristina Jansson miljöskyddshandläggare.
Tidigare provtagningar
Några egna provtagningar har länsstyrelsen inte utfört ännu. I stället har man studerat befintlig dokumentation och resultat från tidigare provtagningar.
Slutsatsen är att det "inom gruvområdet förekommer/finns risk för stora mängder föroreningar med hög och mycket hög farlighet". Värst är det vid det gamla sandmagasinet, ett upplag för gruvsand, norr om Dannemora. Magasinet läcker arsenik till det dike som finns i närheten. Låga halter av arsenik har dessutom uppmätts i grundvattnet vid de kommunala vattentäkterna i Kyrkholmen och Film, söder respektive norr om gruvområdet.
Kanske naturlig- Den arsenik som finns i grundvattentäkten kan vara naturlig eftersom det även finns arsenik i berggrunden på platsen. Men det kan också ha skett en spridning från sandmagasinet, säger Kristina Jansson som betonar att halterna är så låga att de i dagsläget inte innebär någon fara.
I den preliminära riskbedömningen har länsstyrelsen placerat Dannemora gruvområde i riskklass 1, mycket stor risk. Något som betyder att man anser det vara angeläget med fortsatta undersökningar.
Om det blir aktuellt med åtgärder kan man bland annat tänka sig att täcka över sandmagasinet för att förhindra att regnvatten kommer åt gifterna och sprider dem vidare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!