Som väntat antogs policy och handlingsplan för vatten- och avloppsutbyggnaden.
– Tydligt och ambitiöst arbete med många detaljer och det behövs för att komma vidare med arbetet, sade kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).
Han fick mothugg från lokalpartiet Boa som tycker att det tar för lång tid.
– En plan om en plan om en plan, om man hela tiden lägger tid på utredningar finns det inga pengar kvar för handling. Använd pengarna till åtgärder, sa Lars O Holmgren (Boa).
Margareta Widén Berggren (S), ordförande i Östhammars Vatten, försvarade planen.
– Nog har vi kommit en bit med konkret arbete, vi har snart fått vatten till Alunda och Österbybruk och tittar nu på reningsverket i Alunda. Arbetet har kommit framåt, det känns bra, sa hon.
Även avfallstaxan antogs utan större debatt. Där vill kommunen höja taxan för insamling av matavfall med 5 procent och brännbart med 10 procent.
Lite hetta i debatten uppstod annars redan i början av mötet under allmänhetens frågestund.
Föräldrarna Ingrid Ragnar och HildeMarie Farstad hade ställt frågor till barn- och utbildningsnämndens ordförande Josefin Nilsson (C) om varför Ekebybarnen inte får gå på fritids i Ekeby skola. De var även på plats under mötet, men tyckte inte att de fått några konkreta svar.
– Jag har stor förståelse för att frågan väcker känslor, beslutet har skjutits fram och ska utredas under våren, sa Josefin Nilsson (C).
Ingrid Ragnar och HildeMarie Farstad försökte starta en debatt från talarstolen.
– Vi motsätter oss detta, min son går i sexan och många barn i den årskursen är oroliga, menade Ingrid Ragnar.
Men längre än så kom de inte.
– Detta är inte demokratiskt, sa kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) och avbröt frågestunden.
Under allmänhetens frågestund ställde Anders Rubin också en fråga om stök och brottslighet vid snabbmatsrestaurangen Pålkällan i Östhammar. Intill ligger UL:s vänthall och den utsätts för både skadegörelse och ovälkomna gäster som ibland hittats sovande på toaletten.
Margareta Widén Berggren (S) svarade att hon känner igen problemet, men inte har någon bra lösning.
– Man ska inte vara otrygg när man väntar på bussen, men personalen på Pålkällan kan inte vakta lokalen och en väktare blir för dyrt. Fortsätter det så här kanske vi måste stänga vänthallen, sa hon.