Ardennerutställning lockade många

Över 300 personer kom till ardennerutställningen på Stallbacken i Österbybruk på lördagen. Bland annat förevisades traditionell flätning av man och svans.

Hingsten Tonijd med ägaren Gunnar Eriksson, Ludvika, har en vackert flätad svans.

Hingsten Tonijd med ägaren Gunnar Eriksson, Ludvika, har en vackert flätad svans.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2009-09-12 14:49
Över 300 personer kom till ardennerutställningen på Stallbacken i Österbybruk på lördagen. Bland annat förevisades traditionell flätning av man och svans.
Fjorton lugna, högresta och kraftfulla ardennerhästar i olika klasser visades upp på Stallbacken vid herrgården i Österbybruk. Juryn bedömde huvud, hals, bål och extremiteter för att se om hästarna var av ardennertyp, dessutom kontrollerades rörelser i skritt och trav. Allra bäst gick det för Carmen IV, ägd av Evert Landberg som fött upp många hästar genom åren i Tobo.
- Hon har en fantastisk stam, och har bland annat gett tre godkända hingstar, sade Evert Landberg.

Utseende och arbetsförmåga hänger ofta ihop när det gäller ardennerhästar.
- Ardenner är den tyngsta arbetshästen vi har. Det handlar inte bara om att få fram en snygg häst, hon arbetar bättre och håller längre om hon har en vägvinnande skritt, sade Rolf Arvidsson som själv brukar jobba i skogen och låta hästarna dra timmer.
Besökarna på Stallbacken fick också demonstrerat hur traditionell flätning av man och svans går till. Man använder bland annat ståltråd och bast för att håret ska bli riktigt uppsatt.
- Med manen gäller det att ha en viss teknik som man lär sig.

Svansen är svårare, då ska man få till det så att det blir som en liten stubbe under, sade Therese Hägglund som gjort i ordning hästarna Juhlina och Moa inför utställningen.
- Man flätar för att få hästarnas exteriör. Typiskt för ardennern är den breda bakdelen och man ska kunna se formerna.
I Sverige finns cirka 4 000 ardennerhästar i dag. Bakom arrangemanget på lördagen stod Upplands Ardennerklubb, med stöd av Leaderprojektet Odling, mat och måltid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om