Arbetsbördan sjuklig: nu anmäls arbetsplatsen

Över 700 trygghetslarm servas av en person. En arbetsbörda som till sist blev för tuff. Nu slår huvudskyddsombudet larm. ”Jobbet är skadligt och skapar ohälsa.”

Huvudskyddsombudet på socialförvaltningen i Östhammars kommun har vid upprepade tillfällen slagit larm om osunda arbetsförhållanden för den anställde som ska hantera trygghetslarmen.

Huvudskyddsombudet på socialförvaltningen i Östhammars kommun har vid upprepade tillfällen slagit larm om osunda arbetsförhållanden för den anställde som ska hantera trygghetslarmen.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Östhammar2021-01-21 18:00

Arbetsmiljön vid larmenheten på socialförvaltningen i Östhammars kommun får svidande kritik. Huvudskyddsombudet på socialförvaltningen har anmält arbetsgivaren för brott mot arbetsmiljölagen.

En person anställd för att montera hemtjänstens trygghetslarm är sedan en vecka sjukskriven. Bakgrunden till sjukskrivningen är en underbemanning som är satt i system. Det menar huvudskyddsombudet Lennart Jonasson, som anmält missförhållandena. Bakom sig har han Akademikerförbundet SSR och fackförbundet Kommunal.

– Detta är en osund arbetsplats, med en orimlig och skadlig arbetsbörda. Ett jobb som skapat ohälsa. Arbetsmiljön har successivt försämrats. 2015 hade motsvarande 1,5 årsarbetare hand om 520 larm. Idag ska en person sköta runt 700 larm, över 700 nyckelgömmor, 60-talet gps-larm och närmare 30 nattkameror. Det säger sig självt att det inte går, säger han.

Den ende anställde på larmenheten gick till sist i väggen och sjukskrevs på halvtid i oktober.

– Men då satte arbetsgivaren inte in någon ersättare, vilket fick till följd att arbetsbördan ökade ytterligare. Nu är personen helt sjukskriven sedan någon vecka tillbaka, säger Lennart Jonasson.

Skyddsombudet vill bland annat ha svar på hur socialförvaltningen ska säkerställa att de äldre och sjuka får den service de har rätt till och hur den anställde ska garanteras dygnsvila och återhämtning.

– Senast 26 januari vill vi se en godtagbar handlingsplan för hur problemen ska lösas. Om inte går vi vidare till arbetsmiljödomstolen, säger han.

Johan Steinbrecher, verksamhetsområdeschef, är medveten om problemen.

– Vi känner till situationen och att det varit tufft. Vi tillsatte därför ett projekt för att se över rutinerna i september 2020, men det har av olika anledningar inte gått i mål ännu, säger han.

Håller du med om kritiken?

– Ja, till en del. Men vi har alltid klarat vårt uppdrag, beställningarna på trygghetslarm har hanterats i tid. Säkerheten för våra äldre och sjuka har aldrig varit i fara, säger Johan Steinbrecher.

Hur ska ni lösa problemen?

– Vårt mål nu är att hemtjänsten ska avlasta och sätta upp larmen på plats när de är ute och åker.

Hinner de med det då?

– Ja, vi har sett över hemtjänstens bemanning och anpassat den så att de ska klara av detta, säger Johan Steinbrecher, som tillsammans med enhetschefen och HR lovat svara på anmälan i tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!