Arbetsbördan för hemtjänsten har ökat kraftigt

På bara ett år har antalet utförda hemtjänsttimmar i Östhammar ökat med över 20 000 timmar. Personal vittnar nu om en mycket ansträngd situation.

Torgny Bohlin är ordförande för Kommunal i Östhammar och säger att situationen inom hemtjänsten är ansträngd.

Torgny Bohlin är ordförande för Kommunal i Östhammar och säger att situationen inom hemtjänsten är ansträngd.

Foto: UNT/Arkiv

Östhammar2021-11-23 07:00

Under årets första åtta månader 2020 var antalet utförda timmar inom hemtjänsten 106 342. Samma period i år var antalet 128 954 timmar. Det är en ökning med 22 612 timmar, motsvarade 21 procent.

En orsak till ökningen är den omdiskuterade omorganisation som fortfarande pågår inom äldreomsorgen. Ett mål i omställningen har varit att fler äldre ska få hjälp hemma. Kommunen har minskat antalet platser för korttidsvård och i dag får äldre personer som exempelvis legat på sjukhus i större utsträckning åka hem direkt, men med mer omfattande hemtjänst.

Äldre slipper flyttas runt bland olika inrättningar och kommunen sparar pengar genom att det går fortare att anpassa vårdinsatserna och man slipper betala hyra för lokaler när vården bedrivs i hemmiljö.

När omställningsplanen för äldreomsorgen togs fram var målet att halvera antalet korttidsplatser, flytta korttidsvården från Vårdcentrum till Lärkbacken och därmed spara nästan 6 miljoner kronor.

En annan orsak till att hemtjänsten fått mer att göra är att många äldre drabbats av covid. För många har det tagit tid att återhämta sig vilket ökat behovet av hemtjänst.

Från kommunens sida uppger man att man har anställt fler för att täcka upp det ökade behovet. Dock behövs ännu fler och man har annonser ute.

Facket beskriver nulägessituationen som väldigt ansträngd.

– Det är väldigt mycket att göra, säger Torgny Bohlin, ordförande för Kommunal i Östhammar.

Han säger att det alltid går upp och ned inom hemtjänsten, men de rapporter han får från medlemmarna just nu tyder på att det är svårt att bemanna upp på många håll. Samtidigt blir patienterna mer vårdtunga när de skickas hem tidigare.

– Fler ärenden och fler utförandetimmar gör att tempot ökar. Samtidigt säger medlemmarna att det inte finns vikarier. Många vikarier får jobba väldigt mycket, vilket vissa inte har något emot, men det måste ju ändå vara rimligt. Och organisationen blir väldigt sårbar om man inte får in en vikarie, säger Torgny Bohlin.

Ytterligare en del i omorganisationen är att skapa en ny resurspool med medarbetare som är tillsvidareanställda inom hemtjänsten men som kan rycka in där det behövs.

– Det underlättar, att man får in personer som är vana arbetare, säger Torgny Bohlin.

Resurspoolen finns än så länge bara i Alunda, Österbybruk och Gimo men ska byggas ut vart efter kommunen anställer fler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!