Äppelskörd i Östhammar

I Östhammar fullkomligt dignar äppelträden av frukt. Skördetiden för sommaräpplen har börjat och augusti månad lämpar sig även för beskärning av äppelträden. UNT gjorde en rundvandring bland Östhammars trädgårdar och fick lära sig äppelkärnornas hemlighet.

Astrid Hasselqvist gillar äppelsorten transparente blanche. Av dem blir det godast äppelmos, menar hon.

Astrid Hasselqvist gillar äppelsorten transparente blanche. Av dem blir det godast äppelmos, menar hon.

Foto: Sarah Bruze

Östhammar2008-08-26 09:00
- Där har jag snittat, säger Gunnar Emanuelsson och pekar på en gammal bekant som bor på Sommarvägen i Östhammar. Kommentaren hade minst sagt känts makaber om inte Gunnar Emanuelsson varit trädbeskärare och vännen ett äppelträd. Inger och Dragan Borovic är ägare till äppelträdet av sorten transparente blanche.
- Man kände att det skulle vara mysigt att ha äppelträd när man skulle ha en egen trädgård, säger Inger Borovic.
Men det stora trädet har inte riktigt levt upp till förväntningarna. På marken ligger några äpplen som för ett ovant öga ser gamla och mögliga ut. De är täckta av monilia, en vanlig svampsjukdom som kan angripa äppelträd just på sensommaren. Ett sätt att förebygga angrepp är att beskära trädet så att det är ljust och luftigt.

Enligt Gunnar Emanuelsson går det att beskära äppelträd i stort sett året om.
-Det är lite roligt det där, många tror fortfarande att det är viktigt att beskära äpplena på vårvintern för så gick det till förr, men det var den tiden trädgårdsmästaren hade tid.
Själv tycker han att sommarmånaderna är bäst, då riskerar man varken vattenskott, frysta grenar eller rinnande sav.
Någon kilometer bort, utanför en vit grind på Södra Tullportsgatan, står det en blå plastlåda fylld med äpplen. Där är det fritt fram för alla att ta för sig. Astrid Hasselqvist förklarar att hon får för många äpplen för att kunna ta hand om alla själv.
- Jag har så svårt att slänga dem så då ställer jag ut dem på gatan. Det är så många som inte har egna äppelträd så om någon vill baka en äppelkaka kan de ta här, säger hon.
Själv brukar hon göra äppelmos och kompotter som hon fryser in och har till vintern. Till skillnad från paret Borovic tycker Astrid Hasselqvist om sitt transparente blanche-träd, enligt henne ger frukterna det godaste äppelmoset.
Oavsett vad man tycker om smaken, är transparente blanche ett av de populäraste äpplena bland Sveriges alla äppelsorter. Exakt hur många arter som finns är det ingen som vet. Den kände pomologen Anton Nilsson skrev 1986 i sin bok Våra äppelsorter att det i de nordiska länder "finns över tusentalet eller mer". Anledningen till de vaga siffrorna beror på att alla äppelkärnor är olika och växer upp till olika sorters äppelträd, på samma sätt som att vi människor inte ser precis likadana ut som våra föräldrar. För att vara säker på att få den äppelsort man vill ha, får man ta en kvist från moderträdet och genom så kallad ympning kan den växa upp till ett nytt träd, identiskt med moderträdet.

Görel Kristina Näslund är pomolog och författare till fem böcker om äpplen. Hon menar att det är flera karaktäristika som man måste titta på för att artbestämma ett äpple. Varenda liten detalj, ända ner till de små hål som äpplet andas igenom, skalpunkterna, granskas. Trots alla olika varianter finns det enligt Görel Kristina Näslund ännu ingen äppelsort som är helt perfekt.
- Alla äpplen har någon liten nackdel, det perfekta äpplet finns inte än, utan man ska välja det man gillar mest.
För att förvara ett äpple på bästa sätt, ska det förvaras svalt, som i ett kylskåp eller ett garage, men då får allt som doftar skarpt ställas åt sidan.
- Äpplen är kolossalt känsliga, de bara suger åt sig dofter.
På Sommarvägen har Inger Borovic planterat ut valnötskärnor från sin mans hemstad Belgrad som nu har börjat växa. Om de tar sig kommer det gamla äppelträdet eventuellt att plockas bort.
- Äpplena är så fina men sedan blir man så besviken på dem ändå, de blir angripna och är mjöliga, säger Inger Borovic.
Nej, någon förkärlek till transparente blanche känner hon inte. Då kanske det går bättre med det lilla träd av sorten Gyllenkroks astrakan som så sakteliga växer sig stort på framsidan. Men om det äpplet faller henne bättre i smaken är det ännu lite för tidigt att avgöra. Fullt mogna blir de först i september.




Visste du att...

... Staden New York kallas även The big apple, det stora äpplet, men varifrån smeknamnet kommer är oklart. Enligt New Yorks historiska sällskap (Society for New York City History) härrör uttrycket från tidigt 1800-tal, då en kvinna vid namn Evelyn Claudine de Saint-Évremond grundade en lyxbordell. Hon kallades för Eve och med bibelns Eva i åtanke började hon tala om sina anställda som "frestande äpplen". Då New York var känt för sin bordelltäthet vid den här tiden, kan smeknamnet på Eves bordell spridit sig till att omfatta hela staden.

... I Vilhelm Mobergs Utvandrar-romaner får Kristina kärnor skickade till sig från sitt astrakan-äppelträd hemma i Småland. Om äpplena från det nya trädet smakade lika gott som hemma är däremot tveksamt, eftersom varje kärna växer upp till ett annat sorts äppelträd än moderträdet. Men just hos astrakanäpplet är sannolikheten mycket större att avkomman påminner om "sin förälder". Om Vilhelm Moberg visste om detta när han skrev sin bok är dock oklart.



FAKTA

Enligt den kristna tron representerar äpplet ondska, frestelse och syndafallet, men avbildat tillsammans med Kristus eller Jungfru Maria står det för frälsning.
I grekisk mytologi representerar äpplet kärlek och åtrå samt är en symbol för brud och brudgåva. Äppelträdet var också Apollons träd och stod för hälsa och odödlighet.
Äpplet symboliserar också fruktbarhet, kärlek, glädje, visdom, kunskap, överflöd, svekfullhet och död. Ett äpple som gåva är det detsamma som en pant på givarens kärlek.

Källa: Symboler av J.C Cooper
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om