Äntligen – Frösan är klar: "'Blev som vi ville ha det"

Ljuset och ljudet är i fokus i Östhammars nya skola. Här ska elevernas synas och inkluderas. Samtidigt läggs stor vikt på trygghet och studiero.

Rektor Håkan Blom visar upp entrén i nya skolan. Mattan markerar att skolan är skofri.

Rektor Håkan Blom visar upp entrén i nya skolan. Mattan markerar att skolan är skofri.

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2020-11-19 06:30

Efter år av projektering och byggande är den äntligen klar. Den 12 januari flyttar eleverna in i sin nya skola, som byter namn till Frösan rätt och slätt.

UNT hänger i hasorna på två omåttligt stolta och förväntansfulla skolledare, rektor Håkan Blom och biträdande rektor Niina Johansson. Än pågår byggjobb både inne och ute, men allt ska vara klart 15 december när nycklarna överlämnas. 

Niina Johansson har fungerat som skolans logistikansvariga under byggets gång. Hon berättar hur de suttit i planeringsgrupper och flyttat väggar för att hitta den optimala lösningen för både personal och elever. 

– Det blev riktigt bra till slut. Som vi ville ha det. Vi ser verkligen fram emot att få flytta in här, säger hon.

Det kan man förstå. Kontrasten mellan den gamla slitna Frösåkersskolan med sin 106 meter långa korridor och den ljusa, moderna och sektionsindelade nya skapelsen är slående. 

undefined
Rektor Håkan Blom och biträdande rektor Niina Johansson är förväntansfulla inför flytten.

Skolan har kommit till i ett unikt samarbete mellan personal, elever och kunniga arkitekter. Inspirationen hämtades vid olika studieresor till andra skolprojekt runtom i Sverige. Modellen de till slut fastnade för finns i Huddinge och heter Glömstaskolan.

– Den hade en del av det vi sökte, men inte allt. Vi har modifierat en del, säger Håkan Blom.

Vi vandrar genom skolan, där sista handen läggs på inredningen och systemen trimmas. Skolan blir hypermodern, med sex små skolor i en stor. Den är indelad i sex olika visten, som vart och ett rymmer elevgrupper på max 100 elever. 

– Vi har designat skolan utifrån våra behov och satsat på flexibilitet, för att kunna utveckla vår pedagogik utan att sitta fast i stereotypa lokaler, säger Håkan Blom. 

Det betyder att skolan snabbt kan ställas om. Få väggar är bärande, vilket gör att utrymmena kan skapas om vid behov.

undefined
Takfönstret släpper in ljuset i skolan. Inredningen går i vitt, grått och beige

I bottenplan finns gemensamma utrymmen, som bibliotek och kafé. Hjärtat är ljusgården med sin rundel av sittplatser. Matsalen hamnar i en byggnad för sig som byggs ihop med skolan.

Från höstterminen 2021 finns här 540 elever i årskurserna 4-9. I de olika vistena sker huvuddelen av den teoretiska undervisningen. Varje viste har en egen färg för att skapa tillhörighet.

Mycket fokus har lagts på att öka arbets- och studieron. Tryggheten har också stått i centrum under planeringen.

– Vi har satsat på öppenhet. I den här skolan finns inga mörka hörn eller otrygga platser, säger Håkan Blom. 

Det syns tydligt i bottenplanet, där salar för estetiska ämnen som bild och slöjd löper genom ena delen av huset med öppna fönsterpartier, inte bara ut mot gården utan också mellan rummen. Alla ser allt. 

Men om man nu vill sitta ostört och plugga?

– Det finns gott om platser för det också, utan att man för den skull måste sitta instängd i ett rum, säger Niina Johansson och demonstrerar det med att sätta sig i ett av flera små bås som skapats för den som vill plugga lite avskilt.

undefined
Elsa Eklund och William Eriksson kommer gå tillsammans i det lila vistet. "Det ska bli skönt att äntligen få börja i nya skolan", tycker de.

Några få elever vid skolan har fått tjuvkika på sina nya skola i förväg.  William Eriksson som går i åttan och niondeklassaren Elsa Eklund gjorde husesyn för ett par veckor sedan och ser fram emot att få flytta in.

– Jag gillar de öppna ytorna och att det finns många ställen att vara på. Skåpen är för små, men de ska bytas ut, säger William.

Elsa tror att indelningen i visten och att blanda årskurser i grupperna blir bra.

– Då försvinner nog rädslan för niorna hos de yngre barnen. Vi kommer lära känna varandra bättre, tror hon.

Skola för 600 elever

HT 2021 kommer nya Frösan ha 580 elever. Öregrunds elever från klass 7 kommer finnas här, liksom årskurs 4-6 som nu går på Edsskolan och Kristinelundskolan i Östhammar. 

Under våren ska skolan sjösätta en ny organisation. Då ändras arbetslagen för att bättre passa den nya skolan där varje viste rymmer elever från olika årskurser. Det nya arbetssättet ska ge eleverna tillgång till fler vuxna. 

Under våren rivs gamla skolan och den nya skolgården börjar byggas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!