Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län kallar minskningen av ejdrar katastrofal i 2011 års rapport om skärgårdsnatur och -djur. I vissa delar av skärgården riskerar ejdern att helt försvinna, i andra har bestånden minskat kraftigt de senaste tio åren. Minskningen har accelererat de senaste åren, och antalet ejdrar har halverats sedan 2008.
– B-vitaminbrist har redan konstaterats i såväl vuxna fåglar som i ägg och ungar. Nu söker Institutionen för tillämpad miljövetenskap vid Stockholms universitet efter flera och bakomliggande orsaker till minskningen, säger Gunnar Hjertstrand, tillsynsman och inventerare vid Skärgårdsstiftelsen.
Samma utveckling som i Stockholms skärgård har noterats längs Upplandskusten, även om där inte görs årliga inventeringar på samma sätt som de Skärgårdsstiftelsen genomför.
– Alla rapporter jag får från ornitologer som rör sig i kustområdena visar att utvecklingen är likartad längs Upplands kust. Ejdrarna får inte fram några ungar, och vad det beror vet man inte riktigt, säger Martin Tjernberg, konsulent vid Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.
– Det är troligt att flera faktorer samverkar. Vad man noterat är att ejdrarna lägger ägg som kläcks, men ungarna dör redan efter 2–3 dagar. Vad det i sin tur beror på är oklart, säger Martin Tjernberg.
B-vitaminbrist som konstaterats hos ejdrar i Stockholms skärgård, kan tyda på att musslorna som ejdrarna äter inte längre ger lika mycket eller lika bra näring som tidigare.
– Klimatförändringar kan vara en förklaring. Om vattentemperaturen höjs någon grad påverkar det musslornas vinterbeteende och i stället för att ligga i dvala är de aktiva och deras näringsvärde minskar.
– Men det kan också vara så att Östersjöns vatten blivit renare och därmed har musslorna sämre näringstillgång vilket i sin tur påverkar vad ejdrarna får i sig.
Martin Tjernberg påminner också om att tillgången på ejder var förhållandevis liten under 1950- och 60-talen, och att populationen sedan växte väldigt kraftigt fram till 1990-talet då en viss tillbakagång började märkas.
– En viss förändring av ejderhonornas beteende har också noterats. Tidigare har de alltid lämnat sina bon med äggen väl täckta av dun, nu kan de lämna äggen otäckta, och därmed mera utsatta för rovfåglar. Vad som skulle kunna förklara det vet jag inte.
Ändrade beteenden har noterats även hos andra arter berättar Gunnar Hjertstrand. Silvertärnor som normalt mycket aggressivt och närgånget försvarat revir och ungar, viker nu undan på ett sätt de inte gjort tidigare.
– Tärnorna har blivit mesar, säger Gunnar Hjertstrand.
Att den starkt ökade havsörnsstammen i någon större utsträckning påverkar ejdrarna tror varken Martin Tjernberg eller Gunnar Hjertstrand.
– Visst flyger ungfågelflockar av havsörn runt och skrämmer bort ejderhonor för att sedan ta deras ägg, men det kan inte förklara den stora minskning som skett annat än till en liten del, säger Martin Tjernberg.