Societetsparken är en av flera platser som utvecklingsgruppen i Öregrund tillsammans med Östhammars kommun valt att snygga upp.
För tre år sedan vände sig gruppen till konstnären Hans Lindström. Han fick i uppdrag att ge parken ett nytt utseende. Nu är arbetet i princip färdigt. Parken är numera handikappanpassad och tanken är att gångstigarna ska vinterunderhållas, parken ska nämligen kunna besökas av alla året runt.
När UNT träffar Hans Lindström i Societetsparken blåser en varm vind in från havet. Norr om Öregrund skymtar Djurstens fyr och vrider man blicken västerut ser man kärnkraftverket i Forsmark. Längre ut till havs ligger fyren Bellona.
– En stor del av arbetet gjorde vi i höstas.
– Det återstår en del, till exempel någon form av portal som markerar ingången till parken. Vi vill även anlägga en plats med en fontän, säger Hans Lindström.
Två gamla inseglingsfyrar som är i bruk än i dag ska också rustas upp. Bänkarna kommer från Alunda och privatpersoner och organisationer har genom gåvor gjort det möjligt att köpa nödvändig utrustning.
Anläggningsarbetet står tekniska kontoret för. Personalen har gjort arbetet när det funnits tid.
Hans Lindström arbetar ideellt och påpekar att det finns många ideella krafter som arbetar i Öregrund.
Enligt Hans Lindström promenerade människor förr i Societetsparken när de vill känna sig eleganta. Tanken är att människor ska känna samma sak i dag.
– Det man bjuder på här är klipporna och havet. Parken var illa underhållen och det har varit tacksamt att rusta upp den. Med ganska enkla medel kan vi hålla det här i stånd, säger han.
Societetshuset invigdes 1893. Varma bad och frisk luft skulle stärka kroppen, och man behövde ett särskilt hus för människor som kom till orten för att bada.
Ett badhus, som låg ett stenkast, från Societetshuset hade nämligen blivit trångbott.
– Miljön i varmbadhuset hade blivit för varm och bullrig. Societetshuset kostade fem tusen kronor att bygga, säger Hans Lindström.
Samtidigt förekom klagomål på ungdomar som väsnades och störde människor. På 1930-talet ebbade badepoken ut och Societetshuset har sedan dess haft en rad funktioner, bland annat som fabrik och biograf. På senare har det blivit en populär festlokal.