Angelica satsar på rullande bageri: "Baka är terapi"

Angelica ville starta bageri, men hittade inte rätt lokal. Lösningen blev ett kök på hjul, strategiskt parkerad intill en rondell. På fem kvadrat bakar hon fikabröd, tårtor och mackor.

Angelica Ingemarsson har öppnat mat- och bakvagn intill rondellen i Östhammar. Här fixar hon tårtor och bakverk till Östhammarsborna.

Angelica Ingemarsson har öppnat mat- och bakvagn intill rondellen i Östhammar. Här fixar hon tårtor och bakverk till Östhammarsborna.

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2024-01-20 16:30

"Baka är livet", skulle man kunna sammanfatta 34-åriga Angelica Ingemarssons filosofi. Hon gick ut hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet i Gimo 2012. Sedan blev det några år av eget företagande, bland annat Angelicas mat & bageri i Östhammar samt Hamnbistro & Café på Sjötorget i Östhammar, innan en ryggskada satte stopp.

– Jag är ganska driven och handlingskraftig och visste redan i skolan att jag ville bli egenföretagare, och som företagare får man ju nya idéer hela tiden, säger hon.

Angelica Ingemarsson har några tuffa år bakom sig, med sjukdomsbesked och förlusten av en nära anhörig. Men det vill hon inte fokusera på i dag.

– Jag vill se framåt. Det gäller att ta till vara på tiden man har, säger hon bestämt.

Hon beskriver bakandet som en slags energiboost.

– Det är rena terapin, rogivande och lugnande. Att baka bullar och tårtor är det bästa som finns, säger hon entusiastiskt.

undefined
Angelica Ingemarsson har öppnat matvagn intill rondellen i Östhammar.

Sedan i oktober har hon bakat och sålt sina bakverk från en matvagn, med utsikt över pendlarna som far förbi. "Bakvagnen" står parkerad intill en husvägg, en högersväng ut ur 76:ans rondell i Östhammar. Ett slags kompromiss i väntan på bättre lokaler, men också ett sätt att starta upp i lagom takt.

– Jag känner att det är bra att skynda långsamt, säger Angelica och visar runt i det trånga utrymmet.

Här finns ugn, kyl, bakbord och annat som behövs för att skapa med deg. Mest populära är smörgåstårtorna.

– Jag trodde det skulle ta tid att etablera sig, men det kommer en jämn ström av beställningar på framför allt tårtor och smörgåstårtor. Det är kul att så många gamla kunder hittat tillbaka, säger hon.

Men helt och hållet kan hon inte leva på sin business, det krävs lite ekonomisk stöttning.

– Jag jobbar deltid som barnskötare också, för att få det att gå ihop, säger hon.

undefined
Hon blev inspirerad av en blogg på nätet. "Det är en tjej som heter Frida, 'Baka med Frida', och när jag såg hennes vagn så tänkte jag: Det där ska jag också göra!", säger Angelica Ingemarsson.

Bakom en dörr i huset intill finns en kyl där Angelica ställer in sina bakverk och mackor. Här kan man ta det man vill ha och swisha betalningen, kallat "Swish & Go".

– Det är en chansning, jag vet inte om Östhammarsborna är mogna för det, så vi får se, säger hon.

I framtiden hoppas hon kunna utöka verksamheten med matlagning också.

– Kanske till våren, vi får se. Planen är att hitta en ändamålsenlig lokal också så småningom, men nu är det matvagnen som gäller, säger hon och skyndar ut för att hjälpa en dam som vill handla katalaner till förmiddagsfikat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!