Ankargården förlorade sitt livsmedelstillstånd
Pensionat Ankargården i Öregrund har förlorat sitt livsmedelstillstånd, efter beslut av miljökontoret. Men nytt tillstånd ska ordnas och restaurangen och kaféet kommer att öppna igen i sommar, lovar Ankargårdens delägare Anna Karlström.
Foto: Pelle Johansson
- Jag hoppas att Ankargården tar kontakt med oss så att vi kan diskutera hur vi ska lösa det här, säger Anna Bergström som är livsmedelsinspektör vid Östhammars kommun.
En ny lagstiftning från år 2006 innebär att alla livsmedelsanläggningar måste ansöka om nytt om godkännande, trots att anläggningarna varit godkända sedan tidigare. Ankargården har i fjol lämnat in en ansökan med ett egenkontrollprogram och en så kallad HACCP-plan, men det har inte varit tillräckligt.
Miljökontoret har gett två tillfälliga godkännanden till Ankargården i Öregrund i väntan på kompletteringar av egenkontrollplanen, men mer än så kan inte miljökontoret göra.
- Lagen är strikt när det gäller sådant här. Innan Ankargården tar upp sin livsmedelsverksamhet igen måste de lämna in en komplett ansökan, minst sex veckor innan de startar verksamheten, säger Anna Bergström.
Ankargårdens delägare Anna Karlström säger sig ha full förståelse för miljökontorets beslut. Hon tycker också att den nya lagstiftningen är bra, eftersom den utgår från verksamheten i varje enskilt kök.
- Genom det kan dokumentet komma till användning och följas lätt. Men det är väldigt svårt att ta fram ett sådant här egenkontrollprogram, så vi har tagit hjälp utifrån för att ordna det.
Miljökontorets beslut innebär inte något större problem för Ankargården, som håller stängt i vinter fram till april.
- Givetvis tänker vi öppna vår fina restaurang igen. Vi är mycket stolta över den och vår verksamhet, säger Anna Karlström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!