Äldreomsorgen åtstramningsförslag handlar bland annat om färre chefer och administratörer, och att personalen på golvet ska jobba färre timmar och delade turer. Enhetschefer har kritiserat förslagen och menar att neddragningar kommer drabba de äldre.
Från Anhörigföreningen har man flera gånger försökt beskriva för politikerna vilken vardag som råder på kommunens boenden.
– Det är en vardag som i många fall präglas av för låg bemanning för att upprätthålla patientsäkerhet, säger Ulf Ehlin.
Han och Birgitta Johnsen berättar vad som kan möta en person som kommer för att besöka sin anhörige.
I ett fall kom en person till boendet vid klockan 11 på förmiddagen och hittade sin anhörige i sängen, gråtandes förtvivlat. Personalen ska ha sagt att de inte hunnit hjälpa personen upp.
I ett annat fall fick en anhörig avstyra ett gräl mellan oroliga personer på ett boende. Det ska ha varit så illa att personerna var på väg att börja slåss, men personalen var upptagen någon annanstans.
I ett tredje fall kom en anhörig till en avdelning där en person oroligt kröp omkring på golvet helt naken.
I ett fjärde fall möttes den anhörige av en person som oroligt gick omkring, endast införd en nedkissad blöja.
– Det här är alltså exempel från hur det är nu, innan de aktuella nedskärningarna, säger Birgitta Johnsen.
– Det här är förhållanden som ingen vill se för sin närstående och det är definitivt inte något vi andra ser fram emot när vi inte längre klarar oss själva, säger Ulf Ehlin.
Anhörigföreningen anser att alla exemplen hade kunnat undvikas med en bemanning som gör att gemensamma utrymmen inte lämnas utan personal.
De tycker att politikerna nu måste svälja stoltheten och dra tillbaka beslutet om den planerade skattesänkningen.
– I medborgarnas plånböcker skulle sänkningen ge en knappt märkbar effekt, men några miljoner mindre i inkomst för kommunen, säger Ulf Ehlin.
Föreningen vill se en översyn av hela den kommunala verksamheten där insatser prioriteras för de svagaste.
– Och genomför aldrig förändringar i verksamheten utan nära samråd med personal, fack och anhörigrepresentanter, säger Birgitta Johnsen.
Vård- och omsorgsnämndens ordförande Sabina Ståhl (KD) sade nyligen till UNT att äldreomsorgen måste bli mer effektiv:
– Det vi är tydliga med är att de här åtgärderna inte ska belasta våra brukare. Vi måste arbeta med lösningar där kvalitet och patientsäkerhet prioriteras.