Redan i dag finns exempelvis boendemöten och möjligheten för anhöriga att lämna synpunkter. Men nu vill kommunen öka de anhörigas delaktighet i omsorgen genom att inrätta specifika anhörigråd.
– Vi vill öka delaktigheten, ge mer insyn och bättre kunna ta emot de anhörigas förslag på förbättringar, säger Lina Edlund, chef för sektor omsorg.
Anhörigrådet ska bestå av en anhörigrepresentant per avdelning, medarbetare och enhetschef. Tanken är inte att diskutera enskilda ärenden utan övergripande frågor som har betydelse för de boendes välbefinnande.
Anhörigråden ska mötas 1-2 gånger per termin och tillfällena ska synkroniseras mellan olika boenden så att alla exempelvis får samma information ungefär samtidigt. Anteckningar från anhörigrådens möten ska finnas tillgängliga för alla.
Exakt vad som ska tas upp på mötena är inte spikat.
– Det kommer vara mycket upp till de anhöriga själva. Men till ett av de första mötena har vi bestämt att vi ska bjuda in verksamhetschefen för måltid och städ. Mat är något vi får väldigt många kommentarer kring och på det här mötet är tanken att de anhöriga själva ska få smaka på den mat deras närstående fått den dagen och möjlighet att ställa frågor, säger Lina Edlund.
Målsättningen är att anhörigråden ska vara på plats redan i höst. Därefter hoppas kommunen att man även ska kunna införa anhörigråd inom hemtjänsten.
– Det är planen. Men vi vill börja med de särskilda boendena för att sätta formatet, säger Lina Edlund.