Analys: Ledning brister hos SKB

Inom området ledning, styrning och organisation är läget "oacceptabelt" på SKB. Det fastslår Strålsäkerhetsmyndigheten SSM i en ny rapport.

Östhammar2015-06-04 18:42

Radio Uppland har i dagarna rapporterat om det mervärdesavtal som tecknades mellan SKB:s ägare och Östhammars kommun år 2009. Bland annat har det framkommit att större delen av näringslivschefen Ulf Anderssons lön finansieras genom avtalet.

– Jag har aldrig hört talas om en liknande konstruktion. Här blir det otroligt märkligt eftersom det handlar om ett enda företag som också har betydande intressen i kommunen, säger Olle Lundin, professor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, till P4 Uppland.

Kommunchefen Peter Nyberg är Ulf Anderssons chef.

– Det finns inga hemligheter kring mervärdesavtalet och det är absurt att säga att SKB är uppdragsgivare. Näringslivschefen säkerställer att vi har kompetens inom mervärdesprogrammet. Vi verkar inom det uppdrag som vi har från kommunstyrelsen och fullmäktige, säger Peter Nyberg till UNT.

Lokalt är frågan om mervärdesavtalet känd sedan länge. Alla partier utom ett – Birger Noréns utbrytarparti Solidaritet och samverkan – stod bakom förslaget till mervärdesavtal när det klubbades i fullmäktige år 2008. UNT har skrivit flera artiklar om avtalet där kritik har framförts: kommunen riskerar att hamna i en beroendeställning genom att SKB:s ägare pumpar in pengar.

Går det alls att säga nej till ett slutförvar i Forsmark? Absolut, säger ledande politiker och hänvisar till Strålsäkerhetsmyndigheten SSM och miljödomstolen. Om myndigheterna anser att säkerhetskraven inte är uppfyllda kan kommunen säga tack och adjö till SKB. Samtidigt går man i så fall miste om miljardinvesteringar och åtskilliga arbetstillfällen. Låter politikerna medborgarna avgöra saken i en folkomröstning? Det återstår att se.

Frågan om Östhammars kommun sitter i knät på SKB lär fortsätta att diskuteras och genom Sveriges Radio får slutförvarsfrågan genklang på riksnivå. Men det största frågetecknet kring slutförvaret handlar inte om mervärdesavtal, opartiskhet och kommunal demokrati. SSM skriver i en färsk rapport med titeln "Samlad strålsäkerhetsvärdering av Svensk Kärnbränslehantering AB" att verksamheten vid mellanlagret Clab i Oskarshamn och SFR (slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall) i Forsmark "inte i tillräcklig omfattning uppfyller gällande krav på strålsäkerhet". Inom området ledning, styrning och organisation är läget "oacceptabelt".

Om SKB inte kommer tillrätta med bristerna kan det ifrågasättas om bolaget har förmåga att ro i land Sveriges största miljöprojekt på ett säkert sätt. Det är av ganska stor vikt, både i dag och i ett 100 000-årsperspektiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!