Det stora gula huset i Fresta, utanför Alunda, är inbäddat i snö och i kökets vedspis brinner en värmande brasa när Maria Hartman tar emot för att berätta om sitt nya uppdrag – att vara en av sju tjejer med möjlighet att bli landets ljusdrottning nummer ett.
– När jag såg annonsen om att bli lucia på UNT:s hemsida i augusti, trodde jag att det var Uppsalas lucia man sökte. Jag kom hem från en utbildning på Öland lagom till sommaren och visste inte riktigt vad jag skulle göra under hösten, så jag tänkte att det kunde vara roligt. Därför sökte jag, berättar hon.
Det dröjde dock inte länge förrän hon fick en kallelse från Skansen om audition till uppdraget som Sveriges lucia och då förstod hon att det inte var bara Uppsalaborna som skulle kunna få se henne. En häftig känsla för en tjej med stora drömmar och höga ambitioner om att få stå på scen, så det var inte med någon större tvekan hon beslutade sig för att åka till Stockholm och där försöka få en av de attraktiva platserna.
Omkring 370 tjejer från hela Sverige sökte, 50 togs ut till audition och nu är de alltså sju stycken kvar.
– Jag tycker att det är viktigt att berätta att det inte är någon skönhetstävling. Vi skickade inte ens med någon bild på oss själva i ansökan, utan bara ett brev med information om vad vi gjort i livet. Fokus skulle ligga på välgörenhet, vad vi gjort för att hjälpa andra, och då skrev jag bland annat om när jag sjungit på olika vårdhem och ålderdomshem för att glädja gamla människor, säger Maria Hartman.
Så går ytterdörren plötsligt upp och Marias pappa ropar:
– Är det någon som är hundrädd?
Vid nekande svar stormar Lord Jasper – en fyra år gammal engelsk Cocker spaniel – in i köket, nosar på okända ben och hoppar sedan upp på soffan bakom matte. Pockar på hennes uppmärksamhet, vill ha klappar och förstås ge pussar. Men också vakta mot farligheter och därför börjar han skälla vilt mot den stora kamera som riktas mot honom.
Matte hyschar sin hund och berättar sedan att alla luciakandidaterna nu arbetar aktivt för att öka människors medvetande om Ecpat, en organisation som arbetar mot barnsexhandel. En stor del av de pengar som kommer in genom sms-röstningen på luciakandidaterna (läs mer om röstningen på www.sverigeslucia.se) kommer också att gå till just Ecpat.
Socialt arbete ses alltså som viktigare än skönhet, men nog måste väl Sveriges lucia kunna sjunga?
– Ja, det måste hon, säger Maria Hartman och går efter uppmaning till pianot och sätter sig. Spelar Gabriellas sång och sjunger med mjuk och ren stämma.
Sång och musik har alltid varit en naturlig del i Maria Hartmans liv. Farfar var präst och sjöng mycket, pappa har sjungit både hemma och i kör och själv gick hon med i sin första kör när hon var fem, sex år gammal. Hon har också framträtt tillsammans med sin pappa och sjungit solo på såväl dop och bröllop som begravningar.
– Men att välja vad som är roligast av sång, musik, dans och teater kan jag inte. Det är kombinationen som är bäst och den får jag genom musikalerna.
Nästa år hoppas hon komma in på någon utbildning inom just detta i London. Men först väntar kröningen på Skansen den 4 december och därefter hårt arbete för lucian och hennes tärnor. Fram till den 16 december ska de lussa på vårdhem och sjukhus, på olika företag och förstås på Skansens Sollidenscen.