Alundas brandmän missnöjda

Hälften av deltidsbrandmännen i Alunda säger upp sig om personalstyrkan som planerat minskas till 12, rapporterar TV4-Nyheterna Uppland. Räddningsinsatser med bara tre man blir för riskfyllda, tycker brandmännen.

Östhammar2008-05-08 08:15
Deltidsbrandmännen i Alunda är missnöjda och vill höja statusen på räddningstjänstens station i Alunda. Sedan den nya organisationen genomfördes 2005 har det ständiga kravet från deltidsbrandmännen varit att Alunda ska bli en så kallad 1+4-station, det vill säga att en förman plus fyra brandmän ingår i räddningsstyrkan vid uttryckning.
Så var läget före 1 januari 2005, innan den nya organisationen sjösattes.

Med sedan den nya organisationen sjösattes för drygt tre år sedan tillsammans med Tierps kommun - \Räddningstjänsten Norduppland - har stationen i Alunda fungerat som en 1+2-station. Nu rycker en förman och två brandmän ut vid larm.
Det sades att den nya organisationen skulle kännetecknas av kompetent och snabb hjälp samt ett trevligt bemötande mot kunderna, men för Alundas del har stationen fått en lägre status med den nya organisationen.
- Jag är besviken över räddningstjänstens ledning och politikerna som inte levt upp till de löften som gavs innan den nya organisationen trädde i kraft. Man lovade att heltidsstyrkan skulle flyttas från Östhammar till Gimo. Därför gick vi med på att omvandla stationen från 1+4-station till 1+2-station; vi skulle ju få heltidsstyrkan närmare Alunda. Men så blev det inte, säger Johan Borchert, deltidsbrandman i Alunda.
Han talar om att politiker och räddningsledning svikit sina löften.

I stort sett under alla de här dryga tre åren med den nya organisationen har deltidsbrandmännen i Alunda fört fram önskemål om att få tillbaka sin 1+4-station.
Vissa hotar med att säga upp sig om ingenting händer.
I dag har räddningstjänsten 14 deltidare i Alunda. Men alla bor och arbetar inte i Alunda. Det gör att trycket på de deltidare som finns på plats ökar.
- Visst, statusen skulle höjas på stationen om den blev en 1+4-station, styrkan skulle klara mer krävande uppdrag och även kunna ha rökdykare, säger Björn Danielsson vid räddningstjänsten i Östhammar. Han är heltidsbrandman, styrkeledare vid heltidsstyrkan i Östhammar och har även hand om övningsplaneringen för deltidsbrandmännen i både Tierp och Östhammar.
FAKTA
Måste bo nära
Deltidsanställd personal finns normalt inte på brandstationen utan kommer när larmet går. Tiden mellan larm och utryckning för deltidsstyrkor är vanligen 5 minuter.
Personalen har normalt jour var fjärde vecka. De skall också delta i utbildning och regelbunden övning.
Med tanke på de snabba utryckningarna är det normalt ett krav att deltidspersonal bor och arbetar mycket nära brandstationen.
Källa: Räddningsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om