Altarskåp lyftes fram

Det medeltida altarskåpet i Öregrunds kyrka är unik och på söndagens församlingsafton i Kyrkans hus i Öregrund berättade ärkebiskop e m Gunnar Weman om det märkliga altarskåpet som såg dagens ljus i Nordtyskland på 1450-talet.

Förre ärkebiskopen   Gunnar Weman berättade om altarskåpet i Öregrunds kyrka. Här ses han tillsammans med Sixten Klemetz, kyrkoherde i Öregrund-Gräsö församling.

Förre ärkebiskopen Gunnar Weman berättade om altarskåpet i Öregrunds kyrka. Här ses han tillsammans med Sixten Klemetz, kyrkoherde i Öregrund-Gräsö församling.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2010-11-14 13:59

Gunnar Weman talade om ”Öregrunds kyrka nu – inför framtiden”. Framför allt handlade det om koret och dess utformning mot bakgrund av vad många tänkt under åren om det ståtliga altarskåpets undanskymda placering på sydväggen – en fråga som på nytt aktualiserades av biskop Ragnar Persenius vid visitationen i september 2008 här i Öregrund - Gräsö församling.

Vid biskopsvisitation uttryckte biskop Ragnar Persenius förhoppningen att altarskåpet på nytt skulle komma på sin rätta plats över altaret.
– Om altarskåpet flyttades fram till korväggen skulle det bättre komma till sin rätt, säger Gunnar Weman till UNT.

Förändringen har diskuterats i församlingen. Onekligen, menar han, att den ytterligare skulle markera det medeltida kyrkorummets karaktär och förbättra koret för andakt - och kyrkorummet skulle få en bättre balans.
– Vi ska inte behöva titta upp åt sidan mot sydväggen här i kyrkan för att betrakta altarskåpet. Som gudstjänstfirare ser vi framåt mot kyrkorummets naturliga centrum – koret med altaret – och den Ordets förkunnelse i handling som där sker. Det är där, som detta altarskåp innehållsligt hör hemma. Både kyrkorum och gudstjänst har sin arkitektur – och de båda måste få samverka i det som vi kallar ett levande, fungerande gudstjänstrum, säger Gunnar Weman.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om