Allvarliga brister på äggpackerier
Vid Livsmedelsverkets senaste kontroll upptäcktes allvarliga brister på vart femte äggpackeri. Bristande märkning och slarv med salmonellatest är några av synpunkterna. Äggpackerierna i Uppland fick däremot endast mindre anmärkningar.
Daniel Fredriksson i äggpackningen på Roslagsägg.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Enligt Livsmedelsverkets sammanställning av förra årets kontroller av äggpackerier klarade sig vart fjärde helt utan anmärkning. Men vart femte hade minst en allvarlig brist.
- En del packerier brister till exempel i övervakningen av salmonellaprover. De måste kontrollera att leverantören tagit prover som de ska, men har kanske inte begärt kopior som visar att proverna gjorts. Även om risken för salmonella är liten så är det viktigt, säger statsinspektör Helena Nordenfors.
Vanligast är dock mindre allvarliga brister, som till exempel att någon detalj saknas på märkningen av äggen eller att dåliga ägg inte sorterats bort. Inget av de uppländska äggpackerierna har däremot fått någon allvarlig anmärkning, och Helena Nordenfors tycker att branschen i stort förbättrat sig de senaste tio åren.
- Vi har mer kontroller och uppföljningar och det har givit resultat. 2001 hade de kontrollerade packerierna i medeltal 5,5 avvikelser. Förra året var det 1,7 avvikelser.
Roslagsägg, som startades av makarna Nils-Erik och Ann-Britt Nyström för 30 år sedan, paketerar ägg från åtta-nio leverantörer i Roslagen. Till en början hade de själva värphöns i bur, men valde sedan att satsa helt på packeriverksamheten och utökade rejält för två år sedan. Affärsidén är att satsa på lokalproducerade varor. De hämtar själva äggen på hönsgårdarna och kör ut dem till butiker från Tierp i norr till Stockholm i söder.
- Äggen ska vara så närproducerade som möjligt. De senaste åren har vår idé börjat uppskattas mer och mer, säger Nils-Erik Nyström.
Normalt går 25 ton ägg igenom packcentralen varje vecka. Men inför påsken stiger siffran rejält. - Den här veckan har det varit 39 ton. Allt ska hända på en vecka, säger Ann-Britt Nyström.
På Roslagsägg upplever man goda tider. I årets äggtest prisade tidningen Gourmet både en av Roslagsäggs leverantörer av ägg från frigående höns och deras ekologiska äggproducent, sonen Peter Nyström. Och lågkonjunkturen till trots, har de inte märkt av något minskat intresse för de ekologiska äggen. Det gör inte heller Joacim Tedenlind från Uggelsta packeri i Storvreta.
- Det var stor brist på ekologiska ägg förra året och det är nästan lika illa i år. Jag skulle behöva hur mycket som helst. Efterfrågan är stor.
Förra året ökade den ekologiska äggproduktionen i Sverige rejält. I dag finns 520 000 Kravgodkända värphöns i Sverige. De står för ungefär tio procent av den totala konsumtionen. Ökningen beror till stor del på att befintliga ekohönsgårdar utökat sin verksamhet och att bönder med frigående höns övergått till ekologiska system som innebär att djuren får krav-godkänt foder, har rätt att vistas utomhus och tillgång till mer utrymme än vanliga frigående höns.
- Marknaden efterfrågar det. Men jag tror inte att det kommer att öka lika mycket i år. Det är svårt att ställa om från burägg till ekologisk produktion och svårt att få det att gå ihop ekonomiskt om man inte har väldigt stora enheter, säger Åsa Odelros som är rådgivare hos Föreningen för ekologisk fjäderproduktion.
Äggfakta
I Sverige äter vi cirka 200 ägg per person och år. Under påskveckan äts 2 000 ton ägg - dubbelt så mycket som en vanlig vecka. Bara under påskafton går upp till sex miljoner ägg i timmen åt.
Totalvolymen av sålda ägg är dock större inför jul - försäljningen ökar med 20 procent under sex veckor jämfört med påsken då försäljningen ökar lika mycket men bara under tre veckor.
Näringsvärdet i äggen påverkas av fodret hönan äter. Ett normalstort ägg innehåller ungefär 40 av dagsbehovet av E vitamin, 35 procent av selen och 10 procent av dagsbehovet av vitamin D, folat och zink.
Vanan att äta ägg kommer troligen från hedniska offerfester för att fira vårens ankomst och naturens uppvaknande.
Seden att färga ägg till påsk kom till Sverige på 1700-talet, men ägg målades redan på medeltiden i England. Ett målat ägg ansågs ge kraft.
Källa: Branschorganisationen Svenska ägg, Livsmedelsverket
I Sverige äter vi cirka 200 ägg per person och år. Under påskveckan äts 2 000 ton ägg - dubbelt så mycket som en vanlig vecka. Bara under påskafton går upp till sex miljoner ägg i timmen åt.
Totalvolymen av sålda ägg är dock större inför jul - försäljningen ökar med 20 procent under sex veckor jämfört med påsken då försäljningen ökar lika mycket men bara under tre veckor.
Näringsvärdet i äggen påverkas av fodret hönan äter. Ett normalstort ägg innehåller ungefär 40 av dagsbehovet av E vitamin, 35 procent av selen och 10 procent av dagsbehovet av vitamin D, folat och zink.
Vanan att äta ägg kommer troligen från hedniska offerfester för att fira vårens ankomst och naturens uppvaknande.
Seden att färga ägg till påsk kom till Sverige på 1700-talet, men ägg målades redan på medeltiden i England. Ett målat ägg ansågs ge kraft.
Källa: Branschorganisationen Svenska ägg, Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!