Allt högre nota för stadshotellet

Diskussionerna kring stadshotellets framtid tog tre år och kostade kommunen närapå lika många miljoner för driften av fastigheten, utöver köpet på 6,4 miljoner. Och slutnotan väntas växa innan upprustningsarbetet av huset ens har startat.

Innergården vid före detta stadshotellet kommer inte att bebyggas, utan kommunen bygger för bibliotek och bostäder i den befintliga fastigheten.

Innergården vid före detta stadshotellet kommer inte att bebyggas, utan kommunen bygger för bibliotek och bostäder i den befintliga fastigheten.

Foto: Ida Gustafsson

Östhammar2011-11-29 10:59

Kommunen köpte med egna pengar stadshotellet 2008 för 6,4 miljoner. Efter det har det följt en långdragen process med bostadsplaner, samråd, detaljplansändringar och protestlistor. Och under tiden har driften av fastigheten, det vill säga el och vatten, tickat på och kostnaderna har landat på 2,9 miljoner.

Men även den utdragna processen i sig själv har ett pris. Planchefen Christian Blomberg på Östhammars kommun uppskattar att kostnaderna för den egna arbetsinsatsen med ändringarna i detaljplanen kvarteret runt om fastigheten kommer att landa på omkring 200 000 kronor.
– Men det verkliga priset kan vara högre än så. Notan för arkitektritningar och konsultuppdrag har Östhammarshem stått för, säger Christian Blomberg.

Bostadsstiftelsens arkitektritningar och offertunderlag räknar Östhammarshems vd, Hans Lindström, att kommunen kommer att köpa upp. Men innan det finns en officiell förfrågan kan han inte tala om vad prislappen för dessa kommer att vara, inte heller vad bostadsbolaget själv lagt ut på ärendet under årens lopp – handlingarna är än så länge klassade som arbetsmaterial.
– Det är inte så att vi kan säga exakt vad det rör sig om, det är en hel del pengar naturligtvis i och med att projektet blev så utdraget. Vi ska göra en sammanställning när vi får en begäran från kommunen att de vill överta handlingarna, säger han.

Christian Blomberg menar att det varit ett komplicerat fall som tagit ovanligt lång tid, vilket grundar sig i de olika åsikterna om vad som skulle göras kring fastigheten. Men även i form av diskussioner med grannar och övriga kommuninvånare.
– Och det har varit mycket åsikter dels från berörda som närboende och de som inte är direkt berörda. Det går åt mycket tid att diskutera frågan med sakägare. I vanliga fall har vi inga samrådsmöten under detaljplansprocesser. I detta fall hade vi två möten. Det har varit mycket jobb att samla in och hantera alla synpunkter. Men det är det här som detaljplansprocessen går ut på.

DRIFTSKOSTNADERNA FÖR STADSHOTELLET

2008: 468 000 kr

2009: 998 000 kr

2010: 707 000 kr

2011, hittills: 301 000 kr

Totalt: 2 998 000 kr

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!