Allt fler pendlar till Östhammar

Forsmark, Sandvik, Arlanda och Akademiska. Det är dit de stora pendlingsströmmarna går, in och ut från Östhammars kommun. Och de som pendlar in i kommunen blir allt fler.

Foto: Staffan Claesson

Östhammar2016-02-21 08:02

Pendlingen till och från en kommun ger en indikation på kommunens utbud av arbeten. Pendlingsmönstren ger också en bild av kommunens situation i den regionala hierarkin av in- och utpendlingsorter.

Så står det i Östhammars kommuns tillväxtstrategi för åren fram till 2020 och klart är att Östhammars kommuninvånare är beroende av andra arbetsmarknader än den som finns i kommunen för att försörja sig.

De senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån (SCB) är från 2014. De visar att knappt 2 400 personer pendlade till arbeten i Östhammars kommun och nära 3 000 lämnade kommunen för arbeten i andra kommuner.

Trenden är dock tydlig. Medan utpendlingen håller sig på en ganska jämn nivå, ökar inpendlingen. De senaste tio åren (från 2004 till 2014) har den ökat från 1400 till ovan nämnda 2400 och i tillväxtstrategin spås antalet inpendlare överstiga utpendlarantalet någon gång från 2017. Detta under förutsättning att företagen investerar enligt plan.

Ulf Andersson är chef för Östhammars kommuns tillväxtkontor och han ser positivt på såväl in- som utpendling.

– Många av dem som pendlar ut från vår kommun gör det till stora arbetsplatser som Arlanda flygplats och Akademiska sjukhuset. Och många av dem som pendlar in gör det till stora arbetsplatser hos oss. Vi har Sandvik, Forsmark och de kommunala förvaltningarna, säger han och fortsätter:

– Löneutvecklingen har varit bättre för dagbefolkningen än för nattbefolkningen och därmed kan man säga att vi köper in delar av vår kompetens.

En av dem som pendlar till Östhammars kommun är Björn Larsson, driftchef på Forsmark 1.

Han har arbetat på kärnkraftverket sedan 1994 och de första åren bodde han i Östhammar. Av privata skäl flyttade han så småningom till Uppsala och sedan 1997 har han pendlat därifrån till arbetet. Nästan uteslutande med bil och mestadels för att hans arbetstider är oregelbundna.

– Det fungerar bra att pendla, tycker jag. Jag åker över Österbybruk. Det är några mil kortare än att åka över Östhammar, men det är mindre och krokigare väg. Det tar ungefär en timme enkel resa, säger han och fortsätter:

– Att jag blivit kvar så länge på Forsmark beror på att jag trivs bra. Det är en stor arbetsplats med många olika arbetsuppgifter och det finns alltid möjlighet att utvecklas.

Har du inga funderingar på att flytta till Östhammars kommun igen?

– Nej. Familjen är så rotad i Uppsala så det är inte aktuellt, säger Björn Larsson.

En annan Björn som också pendlar till Forsmark är Björn Gullefors. Han bor i Rasbo och arbetar sedan 2010 som jurist åt Forsmarks Kraftgrupp AB.

Inte heller han har några tankar på att flytta till Östhammars kommun. Han tycker att det fungerar hyggligt att pendla och han ser med stor tillförsikt fram emot ombyggnationen av resterande del av väg 288.

– Fram till Alunda har det ju blivit väldigt fin väg nu och fast det kommer att bli tufft under byggnationen så är det absolut värt det när vägen blir klar, säger han.

Pendlar du någon gång med buss till arbetet?

– Nej, aldrig. Jag har pendlat med tåg till andra arbeten tidigare och det var mycket problem. Sedan dess undviker jag att förlita mig på andra och åker själv. Dessutom vet jag aldrig när jag kan åka hem om dagarna, det kan ändra sig snabbt.

För Carola Samuelsson är det dock buss som gäller, alla arbetsdagar utom när det är revision i Forsmark. Hon bor i Storvreta och kliver på Forsmarksbussen vid biblioteket.

– Jag har så tidiga morgnar och därför passar jag på att sova på bussen. Jag ser pendlingen som en extra vilostund och har absolut inga problem med den, säger hon.

Inte heller Anna-Karin Gunnarsson ser pendlingen som ett problem. Hon bor i Lunda, utanför Alunda, och pendlar till Uppsala där hon arbetar både på Akademiska sjukhuset och för Uppsala universitet.

– Jag åker alltid buss för att jag då får en stunds vila före och efter jobbet och för att det tar längre tid att ta sig till jobbet med bil, säger hon.

Har du haft tankar på att arbeta inom Östhammars kommun i stället för att pendla till Uppsala?

– Nej, det har jag inte. Motsvarande jobb finns inte här.

Tillbaka till Ulf Andersson på Östhammars kommuns tillväxtkontor. Han berättar att det inte finns någon utarbetad strategi för att få pendlare att flytta till kommunen, men att såväl pendlarna som de deltidsboende tillhör en prioriterad målgrupp.

– Vid något tillfälle har vi testat parrekrytering, där båda i ett par erbjudits arbete här. Chanserna är större att de flyttar hit om båda också arbetar här och det är något vi gärna testar igen, säger han.

Tre tusen pendlar från Östhammars kommun

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) pendlade 705 kvinnor och 1661 män till Östhammars kommun år 2014 (totalt 2366). Motsvarande pendling ut från kommunen var 1390 kvinnor respektive 1593 män (totalt 2983).

De två största privata arbetsgivarna i Östhammars kommun är Sandvik Coromant i Gimo med 1469 anställda och Forsmarks Kraftgrupp AB med 1170 anställda.

81 procent av Sandviks anställda bor i Östhammars kommun, 9 procent pendlar från Uppsala kommun. Motsvarande siffror för anställda i Forsmark är 54 respektive 13 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om