"Alla småbönder slutar en efter en"

Livet som småbonde är tufft. Det menar Iris Dahlin, som har odlat grönsaker ute i Rörby utanför Alunda i fem år.

Fårbonde Iris Dahlin

Fårbonde Iris Dahlin

Foto: Sarah Bruze

Östhammar2008-09-28 11:00
För hårt arbete och för lite inkomster har fått henne att satsa på fårskötsel i stället.
- Alla småbönder slutar en efter en, det är svårt att konkurrera med de större, säger Iris Dahlin.
- Affärerna pressar priserna. Det lönar sig inte när de säljer morötter för fem kronor kilot.

Iris Dahlin började med att odla grönsaker till sin familj, men när de inte längre orkade äta upp allt började hon sälja dem i stället. Hon har provat på flera olika modeller, från att sälja till affärer till att först ha en gårdsbutik och sedan en vagn vid vägen, men inget blev lönsamt. Att ha en gårdsbutik parallellt med deltidsjobbet som agronom på SLU lämnade inte mycket tid över till själva jordbruket. När affärerna sedan förflyttades till en obevakad vagn, passade någon på att stjäla kassan. Men slutat helt har Iris Dahlin inte, hon säljer fortfarande till folk som kommer förbi. Däremot blir grönsaksodlingarna mindre och mindre.
- Jag skördade allt för hand och det är jobbigt. Efter en rad sockerärtor är jag knäckt i ryggen.

Det enda som hon odlar nu i lite större skala är potatis och för att skörda den använder sig Iris Dahlin av en maskin, men inga besprutningsmedel.
- Potatis är en av de mest besprutade grödorna i Sverige, förklarar Iris Dahlin.
Själv tycker hon att ogräs har många fördelar, som att det gör det svårare för skadeinsekter att hitta till sina värdväxter och dessutom torkar inte marken ut lika fort när det är torrt ute.

De första fåren kom till gården för tre år sedan och antalet har sedan dess ökat stadigt. Deras kött är nästan värt fem gånger mer per kilo än vad Iris Dahlin fick för sina ekologiska morötter. Dessutom sparar de in arbete genom att de äter upp gamla växter och på så sätt bereder väg för nya planteringar. I framtiden kan Iris Dahlin tänka sig att utöka ytterligare.
- Då kanske det lönar sig mycket mer. Ett knippe morötter tjänar man inte mycket på.

När hon går ut i hagen och ropar kommer hela skocken dundrades. Vissa är mer modiga än andra och vågar sig hela vägen fram för att lukta och provsmaka på allt främmande de ser. Om ett par veckor ska 18 får skickas i väg på slakt, och det är inte lätt att välja vilka som ska åka.
- De som är bra mammor får stanna kvar och de som är tama. De som är lite klena kan man skicka.
Den som är snabbast på plats och mest nyfiken är flasklammet Pricken. Hon står hela tiden och buffar på sin ägare och vill ha uppmärksamhet och kel. När Iris Dahlin borrar in fingrarna i den tjocka pälsen och ger lite skönt ryggkli börjar svansen att vifta.
- Hon kommer att få stanna, säger Iris Dahlin och kramar om det lilla vita fåret.




Allt färre bönder
- Jordbruksföretagen har överlag minskat i Sverige. 1995 fanns det över 95 000 företag runt om i landet. Tio år senare har de minskat med mer än 10 000.
- Antalet företag med en åkerareal på mindre än 100 hektar har minskat för varje år, medan de större jordbruken, med åkerareal över 100 hektar, i stället har ökat.
- Nästan 50 procent av jordbruksföretagen i Uppsala län har växtodling, medan husdjursskötsel är vanligast sett till hela landet.
Källa: Jordbruksverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om