Algblomningen längs östkusten har inte nått Östhammar

När värmen stiger, ökar också risken för algblomning. Men än så länge har några sådana rapporter inte nått Östhammars kommun – trots att ett bad nyligen stängdes på grund av misstänkt algblomning.

Arkivbild på hur algblomning kan se ut. I samband med den senaste tidens varma dagar har många fall av algblomning observerats längs Östersjöns kust, men inte i Östhammar.

Arkivbild på hur algblomning kan se ut. I samband med den senaste tidens varma dagar har många fall av algblomning observerats längs Östersjöns kust, men inte i Östhammar.

Foto: Kustbevakningen/arkiv

Östhammar2021-07-27 17:00

I mitten av juli rapporterade Länsstyrelsens informationscentral för Bottniska viken (ICBV) om misstänkt algblomning vid Mårtensboda på Gräsö. Allmänheten har sedan dess uppmanats att undvika bad på platsen.

I Östhammars kommun har algblomning i övrigt lyst med sin frånvaro denna sommar, enligt Max Svensk, på kommunens kundtjänst för bygg- och miljöfrågor.

– Vi har i princip ingen kännedom om algblomning i Östhammars kommun det här året. Kanske är det anmärkningsvärt att det inte kommit in några rapporter. Det är gynnsamma förhållanden, och vi har samtidigt många sommarboenden som börjat säsongen tidigt, så det finns många ögon ute vid kustområdena som skulle ha sett det här.

Utöver observationer från allmänheten används digital teknik för att upptäcka algblomning, bland annat satellitbilder från rymden. Under sommaren är risken som störst, säger Anna Sundbärg på Länsstyrelsen i Uppsala.

– Det är ett resultat av att det är en hög halt av näringsämnen, kväve och fosfor, i vattnet. När det blir sol och varmt kommer algblomningen i gång.

Riskerna med algblomning är flera. I riskzonen är bland annat hundar och småbarn som kan få i sig vattnet, men det kan också ställa till det för vattendragets hälsa.

– När det kommer i stor omfattning och sedan sjunger till botten kan det orsaka syrebrist i vattnet, säger Anna Sundbärg.

Orsaken till algblomning är den höga halten av näringsämnen som fosfor och kväve, något som bland annat kan komma från jordbruk eller reningsverk och sedan ut i vattnet. Där finns det lösningar för att minska risken för algblomning.

– Om man får bukt med tillförseln minskar man övergödningsrisken. Man kan se till att jordbruket inte använder mer konstgödsel än man behöver. Man kan också ha en buffertzon om man har en åker, med naturlig mark så tas näringsämnena upp där. Man kan också anlägga våtmarker för att stoppa ämnena från att komma ut i vattnet, säger Anna Sundbärg.

Gällande den misstänkta algblomningen vid Mårtensboda kommer kommunen vara på plats och undersöka i veckan. Men om badsugna ser att vattnet ser bra ut kan bad på egen risk ske.

– Vi kan varna, men sedan kanske vi inte hinner säga till att det ser bra ut. Man får göra bedömningen själv ibland också. Algblomningar kan blåsa bort, säger Johan Nilsson, miljöchef på Östhammars kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!