Ålarna har lämnat Biotestsjön
Under senare år har det skett en kraftig utvandring av ålar i Forsmarks forskningsanläggning Biotestsjön. En halv miljon sattes ut där för nära 20 år sedan.
Stora mängder ål märktes och sattes ut i sjön. (Arkivbild)
Foto: Eva Nevelius
- Men det är inte alls så märkvärdigt att ålen har utvandrat. Ålen söker sig gärna nya vägar och till nya vatten. Ålen är en art som normalt av egen kraft effektivt sprider på sig, säger Håkan Westerberg vid Fiskeriverket i Öregrund.
På fredagen hölls ett informationsmöte för yrkesfiskare, politiker och tjänstemän vid myndigheter, företag och organisationer vid Forsmarks kärnkraftverk om forskningen i Biotestsjön där sambanden mellan vattentemperatur och biologiska processer studeras.
Peter Karås från Fiskeriverket i Öregrund berättade om utsättningen av ål i Biotestsjön och om utvecklingen. Utöver ålens normala beteende att söka sig till nya vatten finner han ett par andra förklaringar till ålens utvandring:
- Ålen har tydligen utvandrat när den var tillräckligt liten för att ta sig igenom den fiskspärr som fanns i Biotestsjön före 2004. Det året togs spärren bort i maj och då kan utvandringen ha ökat. Det var den invallade testsjöns utlopp mot havet som hade försetts med fiskspärren. När den togs bort fick fiskarna möjlighet att passera fritt in och ut ur sjön, säger Peter Karås.
Medan ålen har utvandrat har sju nya arter tagit sig till Biotestsjön sedan fiskspärren togs bort för snart fyra år sedan. Dessa arter är gös, sik, vimma, lake, regnbåge, ruda och öring. Det betyder att totalt sjutton arter finns i Biotestsjön i dag.
- När spärren togs bort var vi oroliga för att strömmingen skulle komma in och störa de arter som finns i sjön, men strömmingen har inte kommit in. Däremot har det skett en kraftig invandring av mört sedan spärren togs bort och vi tror att mörten har påverkat förekomsten av tusensnäckor negativt. Tusensnäckorna har nämligen minskat, fortsätter Peter Karås.
Forsmarks kärnkraftverk kräver stora mängder kylvatten från havet. När kylvattnet passerar igenom kraftverket höjs temperaturen i vattnet med cirka tio grader. Vattnet kan påverka livet i de havsområden som ligger nära kylvatteutsläppen. En av de arter som trivs i varmt vatten är abborre och abborre visar sig öka i Biotestsjön ju varmare vattnet blir.
Bland övriga iakttagelser märks en ökning av mört och en minskning av skarv i Biotestsjön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!