Akut läge för älgbetad skog

De hungriga älgarna fortsätter att äta på de yngre tallstammarna i Uppland och betesskadorna har ökat sedan förra året.

Östhammar2011-09-15 11:01

- Än är det inte för sent att rädda skogen, men då måste markägare och jägare göra något nu, säger Matts Rolander på Skogsstyrelsen.

680 000 hektar mark norr om Uppsala har inventerats av Skogsstyrelsen under året. Nu är slutrapporten klar och beskedet är inte positivt. 9,3 procent av tallarna i ungskogarna har skadats av betande älgar det senaste året, en ökning sedan förra året då siffran redan var hög. Störst var skadorna i norra Norrtälje kommunmed 19 procent och i Östhammarsområdet var sju procent av tallen skadad.
- Det finns för lite mat i förhållande till antalet älgar. Markägare måste försöka spara så mycket som möjligt av älgens favoriter rönn, sälg, ek och asp, det händer lätt att man röjer bort för mycket, säger Matts Rolander.

En följd av det höga betestrycket är att markägarna har börjat odla gran i stället. Men gran som växer på mager mark tappar ofta i tillväxt efter några år, de blir känsliga för klimatförändringar och blåser omkull lättare.

Älgstammen är dessutom på väg att bli större, ökar den ytterligare utan att man odlar mer tall som kan fungera som foder blir även älgen en förlorare.
- Kalvarna blir bara mindre och mindre. En dellösning är att skjuta fler kalvar så att stammen kan bli äldre och föda större kalvar, vi kan då ha färre älgar på vintern då mest skador görs.

Förutom jägare och markägare måste även beslutsfattare ta sitt ansvar, menar Matts Rolander. Om skogsmarken inte producerar tillräckligt med virke går man miste om exportintäkter.
- Skadedrabbade områden borde till exempel tilldelas en större jaktkvot, där de flesta som skjuts bör vara kalvar. Man får den älgstam man förtjänar, som man brukar säga.

I längden riskerar även att den biologiska mångfalden försämras. På vissa områden blir asp, sälg och rönn i dag inte större än bonsaiträd. Det innebär att de sällan blir innanruttna och ugglor och andra djur kan inte bygga sina bon i dem.

Granodlingen leder till en helt annan flora, med bland annat betydligt mindre blåbärsris, vilket i sin tur ger mindre viltfoder.
- Vi målar in oss i ett hörn. I södra Sverige har den här tråkiga processen gått ännu längre, vi har fortfarande en chans att göra något, men det måste ske nu, säger Matts Rolander.

Betesskador på träd ökar

l de ungskogar som har inventerats i år har 9,3 procent av tallen färska älgskador. Av de färska skadorna är 35 procent återbeten som blivit älgbetade förut.

Betestrycket på yngre rönnar är mycket högt, cirka 60 procent.

Den skogliga sektorn i Uppsala län har som mål att högst 4 procent av tallträden ska ha färska betesskador.

En älg äter 20-30 kilo mat dygn sommartid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!