Akademi Öst ska dra ungdomar

Östhammars kommun kraftsamlar inför den kommande arbetskraftsbristen som uppstår om några år.

Lena Marklund, rektor på Wilhelm Haglunds gymnasium, tror på Akademi Öst.

Lena Marklund, rektor på Wilhelm Haglunds gymnasium, tror på Akademi Öst.

Foto: Peter Söderlund

Östhammar2013-01-23 13:05

En ny organisation, Akademi Öst, där all gymnasie- och vuxenutbildning samlas, ska göra Östhammar bättre rustat inför den framtida kompetensförsörjningen.

Flera stora investeringar sker i Östhammar inom loppet av några år. Utöver det finns redan flera stora och små arbetsgivare som ständigt efterfrågar arbetskraft som kan gå direkt in i produktionen. Samtidigt väntar stora pensionsavgångar. Den slutsats som både politiker, tjänstemän och företagsledare drar är att Östhammar inte längre kan förlita sig på ökad inpendling. Inflyttningen och attraktionskraften måste öka.
– Vi behöver arbeta med de här frågorna ur ett kommunstrategiskt perspektiv, säger finanskommunalråd Jacob Spangenberg (C).

Insikten om att Östhammars kommun måste vässa sin utbildningsorganisation har vuxit fram. Enligt en förstudie som Östhammars kommun beställt har gymnasieskolan och vuxenutbildningen i alla år haft lägre prioritet än både förskolan och grundskolan. Så ser det ut i landets flesta kommuner.
– Det är de delar av skolan som kräver mest. Man hinner inte prioritera gymnasieskolan och vuxenutbildningen, säger finanskommunalråd Jacob Spangenberg.

Slutsatsen är att en ny organisation, Akademi Öst, bör ta över ansvaret för gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Den placeras under kommunstyrelsen. I den nya organisationen ska även dagens näringslivsenhet ingå. Syftet med det är att åstadkomma ett strategiskt och utåtriktat arbete som ska leda till ökad efterfrågan på utbildningarna i Östhammar.

Samtidigt slår man fast att dagens utbildningar håller hög nivå. Problemet är att för få elever studerar vid skolorna i Östhammar. Många elever väljer i stället en utbildning i Uppsala. Parallellt med detta krymper elevkullarna.

Enligt Jacob Spangenberg är tanken att den nya organisationen ska sjösättas nästa mandatperiod. Det organisatoriska arbetet kan inledas tidigare. Idén är att utbildningarna på Bruksgymnasiet, vuxenutbildningen, Forsmarks skola, Wilhelm Haglunds gymnasium ska samordnas. Det ska göra det möjligt att marknadsföra och profilera utbildningarna lokalt, regionalt och nationellt. Till Akademi Öst kopplas ett lokalt kompetensforum där små och stora arbetsgivare, skolor, politiker och tjänstemän identifierar arbetslivets behov av kompetens. Ett annat uppdrag är att påverka elevers och föräldrars attityder till utbildning och fortsatta studier.

Lena Marklund, rektor på Wilhelm Haglunds gymnasium, gillar idén om Akademi Öst.
– Det skulle ge oss samordningsvinster. Samtidigt kan man tycka att Östhammar är för liten som kommun. Praktiskt taget kan man säga att det finns tre teknikprogram, men jag vill se bortom det. Vi kan bli ett starkt utbildningsfäste, säger hon.

I förstudien slår man fast att det finns goda möjligheter för Akademi Öst att utveckla Bruksgymnasiets industriteknik till rena yrkesprogram. Slutsatsen är att arbetsmarknadens behov är bredare än Sandviks specifika teknikbehov och Forsmarks energiprofiler.

Enligt förstudien får Akademi Öst en verksamhetschef. Det betyder att behovet av dagens verksamhetschefer på sikt försvinner. Det öppnar även för samordning av ekonomi, administration, marknadsföring, personal, studievägledning, lärartjänster och lokaler.

Rektorerna på respektive skola kan i stället koncentrera sig på skolutveckling och slipper en del av den administrativa börda som ligger på dem i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om