Abborrarna i Östersjön svälter ihjäl

Fiskeriverket och Naturvårdsverket kräver omfattande åtgärder för att komma till rätta med bristen på abborre och gädda. En bidragande orsak till att bestånden är i kris längs delar av Östersjökusten kan vara klimatförändringar.

Östhammar2005-12-03 00:00
Att det råder stor brist på gädd- och abborryngel i Östersjön från Stockholms skärgård och söderut har varit känt länge. På torsdagen lämnade Fiskeriverket och Naturvårdsverket en gemensam rapport till regeringen där man beskriver problemet.
- De studier och experiment vi gjort visar att det troligen inte beror på övergödning eller miljögifter. Rommen kläcks och ynglen överlever den första tiden. Men de verkar inte klara sig när de ska söka egen föda, troligen svälter de helt enkelt ihjäl, säger Lars Ljunggren biolog på Fiskeriverkets kustlaboratorium i Öregrund.
Det kan handla om att hela den känsliga balansen i ekosystemet har rubbats. Gädd- och abborrynglen livnär sig i vanliga fall på zooplankton som tycks ha minskat i antal. En orsak kan vara att antalet skarpsill, som också äter zooplankton, ökat. Detta kan i sin tur bero på att torsken, som åt skarpsill, nästan försvunnit helt från de här vattnen.
- Men det kan också hänga ihop med att de varma somrarna på senare år gynnat rekryteringen av skarpsill. Det är otroligt svårt att veta, säger Lars Ljunggren.

Mycket tyder
i alla fall på att zooplankton och skarpsill spelar en viktig roll tillsammans med det som i pressmeddelandet kallas för "oceanografiska faktorer som styrs av klimatet". Och konsekvenserna är omfattande. I ytterskärgårdsområdena har forskarna nästan inte hittat några gädd- eller abborryngel alls den senaste tioårsperioden. Vid provfiskningar 89-90 fanns det gott om yngel i samma område.
Värst är det i södra och mellersta Östersjön. Ytterskärgårdarna och områden nära öppet hav är värre drabbade än vikar nära land.
Ett förslag på omfattande åtgärder har nu lagts fram. Framför allt vill man skydda vissa miljöer som är viktiga för fisken som kustmynnande vattendrag, innerskärgårdar och grunda vikar. Men Fiskeriverket anser också att det är viktigt med närmare studier av dynamiken mellan kustnära vatten och öppet hav med fokus på zooplankton, sill och skarpsill.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!