Kommunen vill i planen som nu är ute på samråd fortsatt reservera ett område öster om nuvarande färjeläge, bredvid Öregrundsvarvet, för ett alternativt färjeläge.
– Just nu är ett nytt färjeläge inte aktuellt. Men vi vill att detta område ska fortsätta vara utpekat som möjligt om förutsättningarna ändras, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande.
För några år sedan utreddes en flytt men Trafikverket och Region Uppsala sa nej. Båda ansåg att det skulle kosta för mycket och att de positiva effekterna inte skulle kompensera tillräckligt. Östhammars kommun tyckte dock att frågan skulle utredas vidare.
Kommunen vill i översiktsplanen även reservera ett ganska omfattande område för att kunna bygga ny väg för att hantera trafiken till och från ett alternativt färjeläge.
– Personligen tycker jag att det vore bra med en flytt så att vi bättre kan värna hamnområdet i Öregrund. Men det finns delade meningar om det här. Oavsett är det viktigt att ha i åtanke att färjan inte finns till för Öregrund utan för Gräsö, säger Jacob Spangenberg.
I nuläget finns inget konkret förslag från kommunen att faktiskt utreda en flytt. Översiktsplanen tar sikte på år 2040.
Efter utredningen 2018 enades kommunen, regionen och Trafikverket om att göra insatser för att förbättra trafiksituationen till och från färjan som dömts ut som ohållbar.
Kommunen har exempelvis permanent sänkt hastigheten mot färjeläget och den nya gångbryggan som ska byggas i hamnen är tänkt att underlätta för gångtrafikanter att ta sig till och från färjan. Ett kvarvarande hinder är dock den snäva korsningen Rådhusgatan–Kyrkogatan.
– Själva korsningen är svår att göra något åt, men vi ska framöver bland annat göra spärrlinjer på busshållsplatsen vid Systembolaget för att säkerställa att det finns svängradie för långa fordon, säger Marie Berggren, verksamhetschef för växande kommun.
Trafikverket åtog sig att senast 2022 utöka trafiken och senast 2029 ersätta den stora och den lilla färjan med två mer likstora färjor. Bägge de här åtgärderna är dock redan genomförda. I fjol utökade man tidtabellen med två färjor dagtid, juni–augusti. Det fortsätter man med även i år.
– Det blev vår räddning sommartid. Men det finns mer som måste göras, säger Birgitta Söderberg, ordförande i Gräsö skärgårdsråd.
UL:s linje 811 kommer inte heller denna sommar gå hela vägen till färjeläget på grund av trängseln i hamnen. En knäckfråga för skärgårdsrådet har i många år varit att bussen ska gå till färjan året om.
– Det är en tillgänglighetsfråga. Det måste gå att ta sig till och från Gräsön både kommunalt och med bil för fastboende, sommarboende och dagsturister. Trafiksituationen i Öregrund i dag är inte hållbar och den måste lösas, säger Birgitta Söderberg.
Skärgårdsrådet har kommit med flera förslag på hur situationen skulle kunna förbättras, bland annat genom en gång- och cykelväg till färjan, fler parkeringsplatser och att bredda vägen sista biten ned mot färjan.
Vissa anser att det bästa vore att ersätta färjan med en bro eller en tunnel. Andra förordar en flytt av färjeläget men är då kritiska till att vägen till det alternativa läget skulle gå genom delar av elljusspåret i Öregrund. Vissa oroar sig också för hur en flytt skulle påverka näringslivet i Öregrund.
Samrådet för översiktsplanen pågår till den 18 april, därefter ska den antas av kommunfullmäktige.