80-tal nötkreatur dog av svält

Det var så många som ett drygt 80-tal nötkreatur som dog av svält och törst. Det framkom när rättegången hölls på tisdagseftermiddagen i Uppsala tingsrätt mot den bonde från Östhammars kommun som stod åtalad för djurplågeri.

Foto: Christer Bergström/arkiv

Östhammar2009-04-28 17:07
I november 2007 åkte polis och länsveterinär till gården. De möttes av en fruktansvärd syn. Ett 35-tal nötkreatur hittades döda i ladugården. Ytterligare 46 kadaver hittades nedgrävda i en grusgrop en bit bort.
Åklagaren, försvararen och länsveterinären som vittnade var samtliga överens om att en tragedi låg bakom djurens död.
Djurhållaren var i en sådan depression att han inte förmådde göra någonting åt att djuren dog ett efter ett.
- Att se är en sak, att göra någonting åt det är en annan, förklarade bonden sorgset i rätten.

Han sa i rätten att han uppfattat det som att djuren drabbades av en sjukdom, en epidemi av lunginflammation eller liknande.
Det ansåg inte länsveterinär Henrik Ericsson vara en rimlig förklaring när han vittnade i rätten. Han kom till gården tillsammans med polis när missförhållandena uppdagades.
- Djuren hade inte dött en naturlig död. Det första man tänkte på när man såg dem var att de inte fått mat och vatten, sa han.
Endast de tre djur som dog sist, troligen sommaren 2007, var i sådant skick att de kunde obduceras. Obduktionen visade att åtminstone ett av djuren med stor sannolikhet dött av uttorkning.

Åklagaren Anders Wahlberg pläderade för att bonden fälls för djurplågeri genom likgiltighetsuppsåt eftersom bonden sett djuren dö runtomkring honom, men inte gjort något för att förhindra det.
- Man vet vad som händer, man ser det, man vet vad man ska göra åt det, att ringa veterinären. Men man gör ingenting. Men det handlar inte om ondska, att man vill göra djuren illa, sade åklagaren Anders Wahlberg.
Han yrkade på skyddstillsyn med villkoret att bonden genomgår vård för att något liknande inte ska hända igen. Åklagaren vill också att bondens företag åläggs en så kallad företagsbot, om 100 000 kronor, för det inträffade.

Försvarsadvokaten höll med om att skyddstillsyn är en passande påföljd vid en fällande dom.
- Men det är fel att döma någon som är sjuk för att man handlar i enlighet med sjukdomen. Jag vädjar till tingsrätten, att om man fäller, inte lägga sten på bördan och ålägga en företagsbot, sa advokat Magnus Isaksson i sin slutplädering.
Bonden håller inte några djur i dag.
Dom meddelas den 12 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om