Blev osams på spelsajt – åkte till fest för att slåss

Ett 70-tal ungdomar hamnade i bråk i samband med en skolfest. Bråket startade efter att tre ungdomar kommit ihop sig på en chatt kopplad till en spelsajt på nätet. Nu jobbar polisen med att reda ut vad som egentligen hände.

Fredrik Jansson, rektor vid Vattenfallgymnasiet, säger att skolan har ökat vuxennärvaron sedan händelsen i början av september.

Fredrik Jansson, rektor vid Vattenfallgymnasiet, säger att skolan har ökat vuxennärvaron sedan händelsen i början av september.

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2023-09-12 05:00

En fredagskväll i början av september drabbade två ungdomsgäng samman på friluftsområdet Tallparken i Öregrund. Ett gäng bestod av 50–60 elever från Vattenfallgymnasiet i Forsmark som samlats för att ha insparksfest inför nya terminen. Det andra bestod av ett tiotal ungdomar från Uppsala.

Bråket startade egentligen mellan två Forsmarkslever och en ung man i Uppsala, som kom ihop sig på nätet när de tre spelade Counter-Strike och chattade med varandra i samband med det.

Tonen och upphetsningen i chattverktyget Discord, där man både kan prata och skriva med andra samtidigt som man spelar onlinespel, är stundtals hätsk och den här gången gick det över styr. Den unge mannen i Uppsala samlade sina kompisar och de åkte sedan mot Öregrund där deras antagonister befann sig.

I akt och mening att starta bråk, menar polisen.

undefined
Ett tiotal ungdomar ska ha åkt till Öregrund för att slåss med elever från Vattenfallgymnasiet efter att diskussionerna på en Discordchatt urartat.

– De ska ha haft någon form av tillhygge med sig. Vittnesuppgifterna går isär här och vi har inte kunnat hitta några vapen att beslagta, säger förundersökningsledare Thomas Anchico vid Polisen Region mitt.

Uppsalagänget, som enligt vittnen bestod av tiotalet personer, anlände till Öregrund vid 20.15 på fredagskvällen. Vid 20.30 ringde flera elever polisen och larmade även rektorn vid Vattenfallgymnasiet.

– Vi visste att de skulle ha fest, men det var inget skolan initierat, säger Fredrik Jansson, rektor på Vattenfallgymnasiet.

– Däremot har vi en öppen och transparent dialog med våra elever, och de hade berättat var de skulle hålla till och när. Så när elever ringde och larmade mig var jag snabbt på väg dit, säger han.

Väl på plats kunde Fredrik Jansson konstatera att polisen redan var framme och att bråket upplösts.

undefined
"Vi pratar med eleverna om det som hände och om hur man inte ska uttrycka sig på nätet", säger Fredrik Jansson, rektor på Vattenfallgymnasiet.

Strax före 21 fanns fyra patruller på plats vid Tallparken. En patrull förföljde en av Uppsalabilarna och lyckades stoppa den. Men ingen greps i samband med det. Däremot upprättades en anmälan om misshandel, vapenbrott och olaga hot.

– Vi är nu mitt uppe i förhör med väldigt många inblandade och försöker skapa oss en bra bild av vad som hänt, säger Thomas Anchico.

På sociala medier och bland skolungdomar går sedan händelsen en massa rykten. Bland annat påstås att det ska ha förekommit något slags pistolliknande föremål vid sammandrabbningen. Men det kan inte polisen verifiera.

– Det pratas om det, men det är inget vi kan leda i bevis. En person har sett en typ av pistol, resten pratar om "batong" eller "järnrör", eller "en pinne". Sant är att vi har tre målsägande i detta ärende och att de har skador efter misshandel. Det har utdelats slag och sparkar, säger Thomas Anchico.

Skolledningen på Vattenfallgymnasiet såg till att eleverna kom hem till sina boenden på skolan, som har riksintag och där eleverna bor på elevhem. 

– Det är ju långt till vissa av föräldrarna så vi är extra måna om att de ska ha vuxennärvaro på skolan. Den förstärktes så klart efter det som hänt. 

Fredrik Jansson har pratat med de elever som drabbades och särskilt med de två som utsattes för hot om våld. 

– De mår bra efter omständigheterna och har fortlöpande kontakt med kurator på skolan. Ingen av eleverna fick några allvarligare skador, det rör sig om blåmärken mest, men det kan ju påverka på annat sätt, säger han.

Efter händelsen har skolan stärkt vuxennärvaron och haft samtal med eleverna om hur man uttrycker sig på nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!