Förra våren blev en av de anställda på Edsvägen 16 förkyld och utvecklade en infektion på luftrören. Den anställde blev sjukskriven, kom tillbaka till arbetsplatsen men blev sjuk igen med liknande symptom. Det konstaterades att hon utvecklat astma. Kort därpå kunde man konstatera att ytterligare en medarbetare utvecklat astma.
Vårdboendet stod färdigt 2014. Tidigt upplevde de som jobbade i huset problem med torr luft, torra ögon och irriterade slemhinnor. Men de kontroller som gjordes av inomhusmiljön ska inte ha visat något anmärkningsvärt.
– Men när två medarbetare drabbades av liknande symptom var vi tvungna att agera, säger Lena Wallström, en av två enhetschefer på Edsvägen 16.
Man kontaktade kommunens fastighetsenhet som utförde tester av inomhusluften. Det visade sig att den innehöll avvikande partikelhalter.
– Vi kunde konstatera att golvet avgett emissioner, gasbildning, vilket orsakat förhöjda värden, säger Tommy Öberg, projektledare och fastighetskonsult.
Man misstänker att golvet lades på en fortfarande fuktig platta vilket fått limmet som användes att reagera. Dessutom har man kunnat konstatera att spacklet som användes var felaktigt.
Alla anställda som uppvisat symptom har fått besöka företagshälsovården. Av cirka sjuttio medarbetare på boendet har fem utvecklat astma. Två är fortfarande sjukskrivna.
– Sedan kan ju läkarna inte säga med 100 procent säkerhet att det beror på golvet, säger Lena Wallström.
Hur de äldre har påverkats vet man inte.
– Det är svårt att genomföra kliniska undersökningar av personer med demenssjukdom som har svårigheter att kommunicera och redogöra för sina besvär. Vi har dock självklart uppmanat personalen att vara uppmärksamma på symptom hos de äldre, säger enhetschef Mari Karlsson.
Sedan problemen uppdagades förra våren har man satt in luftrenare och de tester som gjorts sedan dess har inte visat några avvikande halter.
Kommunen har beslutat att allt golv i huset måste bytas ut.
– Vi är väl medvetna om att det här är ett komplext jätteprojekt, men vi måste göra det, konstaterar Mari Karlsson.
Planen är att en upphandling av renoveringen ska genomföras under sommaren och sedan förhoppningsvis kunna påbörjas i augusti.
En tredjedel av de runt 60 äldre som bor på Edsvägen 16 ska evakueras till den gamla korttidsenheten på Vårdcentrum. De som bor kvar på Edsvägen kommer sedan behöva flytta runt i huset i takt med att arbetet fortlöper. Den personal som vanligtvis arbetar med de boende flyttar med.
– Vi räknar med att arbetet genomförs i flera etapper över ett års tid. Målsättningen är självklart att detta ska orsaka minimalt med störning för boende och anställda, säger Tommy Öberg.
Majoriteten av de boende har en demenssjukdom och att flytta på demenssjuka kan orsaka oro.
– Vi har tittat på flera olika alternativ men landat i att detta skapar minst problem. Vi gör allt med de boende i fokus och i nära dialog med våra sjuksköterskor, demensvårdsutvecklare och anhöriga. Att skapa trygghet för de boende är högsta prioritet, säger Lena Wallström.
Vad hela projektet med att byta ut golvet kommer kosta är oklart, men det handlar om mångmiljonbelopp. När boendet byggdes gjorde kommunen en totalentreprenad. Det innebär att byggbolaget har tio års ansvarstid för eventuella reklamationer. Kommunen har framställt ett krav och väntar på att entreprenören ska återkomma med svar.