500 hägrar skitar ner - "står inte ut"

I veckan lyfter politikerna återigen den omtvistade frågan om hägerkolonin som skapar problem i bostadsområdet på Humlegatan i Östhammar.

Camilla Lindström och Susanne Berglund Pettersson bor också på Humlegatan. 

– Vi står inte ut snart, säger de.

Camilla Lindström och Susanne Berglund Pettersson bor också på Humlegatan. – Vi står inte ut snart, säger de.

Foto: Elin Igelström Nordahl

Östhammar2019-06-26 20:05

På Humelgatan hörs höga ljud från hägerkolonin. Kolonin, som nu består av nästan 500 fåglar, håller till ett 50-tal meter bort i skogsbrynet på andra sidan vägen.

– Vi har fönser ut mot vägen, för oss är ljudet det värsta. De skriker i stort sett hela tiden med undantag från några timmar på natten, berättar Susanne Berglund Pettersson.

– Problemet med neddskitna bilar, cyklar, hustak och altaner har vi haft i flera år, säger Camilla Lindström.

Den stora hägerkolonin höll tidigare till i ett skogsområde på Kvistagran närmare fjärden. Men planer på ett fyrtiotal nya villor ändrade på det. Någon miljökonsekvensutredning ansågs inte nödvändig i planarbetet – trots att kommunens byggnadsnämnd kände till hägrarna. Detaljplanen vann laga kraft och skogsområdet med boträd avverkades hösten år 2014 av exploatör, utan tillstånd från länsstyrelsen, för att ge plats åt bostäder. Som UNT skrivit flyttade hägrarna några hundra meter till ett skogsområde norr om Vadbacksvägen nära Humlegatan.

De boende på Humlegatan har i flera år fört en kamp mot Östhammars kommun. I åratal har man försökt få kommunen att agera i frågan - men gråhägern är fridlyst och boplatser får inte röras.

– Det finns inte jättemånga hägerkolonier i Uppland. Det gör att varje koloni blir viktig. Under häckningsperiod är fåglar och deras boplatser skyddade enligt EU:s artskyddsförordning, säger Jan Wärnbäck, ordförande i Upplands ornitologiska förening.

Han fortsätter:

– Jag tycker det är viktigt att klargöra grundproblematiken. Kommunen visste om att fåglarna fanns i området där det skulle byggas hus. Det betyder också att det är kommunen som får ta konsekvenserna och i så fall erkänna sitt misstag. Att döma fåglarnas roll i detta är fel, de har inte gjort något.

Kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) berättar att frågan återigen kommer att lyftas i veckan i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Det är ett stort problem och det är verkligen jättetråkigt för de enskilda som drabbas, men därifrån till att kunna göra någonting är ett väldigt stort steg. Ponera att kommunen skulle få tillstånd att störa ut fåglarna, då måste det också finnas en idé som är praktisk genomförbar. Det finns också en lag som måste följas samt flera intressen i frågan som står mot varandra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!