Det osar från stekjärnet ute på Folkets hus veranda. Kocken Alf Holgersson häller det sista ur flaskan med smör och rapsolja och vänder vant strömmingsflundrorna med stekspaden.
– Man får inte snåla med smöret, då smakar det inte lika bra, säger han.
Det går åt 7,5 dl smör till tio kilo strömming. Men så blir det gott också, kan UNT:s utsända intyga efter att ha provsmakat nystekt strömmingsflundra på knäckebröd.
I köket innanför dörrarna står sex damer och förbereder strömmingsfiléerna. Lika delar hackad persilja, dill och gräslök klappas in mellan sidorna och så på med lite salt innan filéerna skickas ut till Alf. En del sparas för att stekas i festivaltältet.
Just nu pågår intensiva förberedelser inför Strömmingsfestivalen som äger rum nu på lördag 4 juni mellan klockan 10 och 15. Damerna inne i köket är bara en liten del av dem som ska se till att det äntligen blir av.
– Det finns ett sug, det märks på alla som ringer och undrar om det blir av, säger årets festivalgeneral Kurt Eriksson.
Två år har föreningarna fått ställa in, men nu reser de tältet igen på festområdet vid båthamnen och campingen. Mellan 40 och 50 av Hargshamns runt 300 invånare ingår i planeringsgruppen.
– Uppslutningen är fantastisk och vi får ju så mycket igen. Att planera det här är kul, säger Kurt Eriksson
I köket börjar filéerna ta slut. Mer ska komma nästa dag.
– Vi har köpt 50 kilo från Stora Ristens fisk och det hoppas vi ska räcka. I år serverar vi en nyhet: stekt strömming i en tunnbrödswrap med potatismos, picklad rödlök, riven morot och lingonsylt, säger Liisa Ristikartano.
På lördag vankas det inte bara strömming. På agendan står bland annat helikopterturer, ponnyridning, knallar, hunduppvisning och givetvis turer ut på havet för dem som vill prova på att rycka strömming. Hittills har de fått ihop fem båtar, varav en är en åtta meter lång skötbåt i trä med tändkulemotor som ägs av Föreningen Allmogebåtar.
– Att åka med i den är nästan populärare än att fiska. Kanske bra för om fångsten vet man inget förrän på lördag, säger Kurt Eriksson.
Det varierar från dag till dag hur stora stimmen är. Men chansen att få känna rycket är som störst just här och nu. Mellan Kristi himmelsfärd och midsommar går strömmingen upp i viken utanför Hargshamn, ett av Sveriges bästa strömmingsvatten.