Den kunskap och de erfarenheter som Svensk kärnbränslehantering (SKB), Östhammars kommun och svenska staten bygger upp i samband med slutförvarsprocessen intresserar omvärlden. SKB, UD och Svenska handelskammaren i Uppsala tror att den kunskapen kan säljas utomlands.
På tisdagen besökte diplomater från ett femtiotal olika länder Forsmark och SKB för lära mer om arbetet med slutförvaret av utbränt kärnbränsle.´
En fråga som särskilt intresserade ambassadörerna är hur Östhammars kommun fått större delen av befolkningen att välkomna ett slutförvar i Forsmark.
Finanskommunalrådet Jacob Spangenberg (C) berättade för besökarna att Östhammar varit med från starten. Öppenhet och transparens var två ord som återkom flera gånger under anförandet.
– Vi diskuterar ansökan med befolkningen och journalister och har en rad olika kommunikationsvägar för att nå ut med information, sade Jacob Spangenberg.
Under frågestunden som följde undrade en diplomat om Östhammars kommun ska hålla en folkomröstning.
– Det har funnits en diskussion om folkomröstning, men hittills har det inte varit någon särskilt het fråga, svarade Jacob Spangenberg.
Hur ser opinionsläget ut? undrade en annan gäst.
– Vi vet 80 procent av befolkningen i Östhammars kommun har en positiv inställning till ett slutförvar.
– Regeringen kan köra över kommunen, men jag tror inte att det kommer att ske, sade Jacob Spangenberg.
Nada Homolova, vid Tjeckiens ambassad i Stockholm, var nöjd med dagen.
– Det var bra upplagt. Vi har fått se hur det fungerar och vi har fått träffa människor som är delaktiga i processen kring slutförvaret, sade hon.