40-talisterna lämnar tomrum efter sig

I år börjar babyboomens barn, fyrtiotalisterna, gå i pension. Efter sig lämnar de stora tomrum som måste fyllas med nya medarbetare, i synnerhet i offentlig sektor. Den kommun i länet som drabbas hårdast är Östhammar, där var tredje medarbetare går i pension de kommande tio åren.

Östhammar2008-02-22 00:47
"Köttberg" och "jättepropp" har den kallats. I decennier har det klagats på 40-talistgenerationen och dess påstådda dominans svenskt samhällsliv. Men frågan är om vi inte kommer att sakna den, när den väl stämplat ut för sista gången.
För faktum är att babyboomens barn bär upp en stor del av den offentliga sektorn. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är i snitt 28 procent av landets kommunanställda över 55 år.
- Ibland målas generationsväxlingen ut som något som drabbar kommunerna plötsligt. Men kommunerna rekryterar kontinuerligt väldigt många människor och är väl förtrogna med uppgiften. Med det sagt är det ändå väldigt många människor som ska ersättas under en begränsad period, konstaterar Boel Callermo, sektionschef för arbetsgivarpolitiska avdelningen på SKL.

Den kommun i länet som har allra flest 40-talister bland sina anställda är Östhammar. Här är hela 32 procent över 55 år. Den krassa verkligheten är alltså att man kommer att förlora var tredje medarbetare under de kommande tio åren.
- I år förlorar vi 35 medarbetare, det är inte alarmerande. Men man kan tänka sig att det inte blir helt lätt 2013 då vi måste hitta 78 nya arbetstagare, säger personalchef Gun Klang.
De flesta pensionsavgångarna i Östhammar kommer att ske inom barn- och ungdomsförvaltningen. Många avgångar väntar också inom socialförvaltningen.
- Elevantalet minskar framöver, så för skolans del tror jag inte att det blir problem. Socialförvaltningen jag är mer bekymrad över. Där kan det om några år bli stora problem att rekrytera. Särskilt när vi talar om nyckelpersoner som det ofta bara finns en av i hela kommunen.

För att klara generationsväxlingen menar Boel Callermo att kommunerna måste ha en god framförhållning.
- Det räcker inte att ersätta person för person. Man måste hela tiden analysera vilka kompetenser man har behov för, i dag och i morgon.
Gun Klang berättar att en viktig del av strategin för att lyckas när konkurrensen om arbetskraften ökar är att bygga upp kommunens varumärke som en bra arbestgivare.
- Undersökningar visar att ungdomar söker jobb där någon kamrat sagt att det är bra att jobba. Men för att vår personal ska tala väl om oss måste vi vara en bra arbetsgivare.
Den största förlusten när fyrtiotalisterna går i pension är, när allt kommer omkring, kanske inte arbetskraften, som i princip kan ersättas, utan den erfarenhet från ett helt yrkesliv som de samlat på sig.

Tack vare ett system med mentorskap menar Gun Klang att skolan klarar kunskapsöverföringen. När det gäller övriga verksamheter finns det idéer som man skissar på.
- Det finns kommuner som ger äldre medarbetare möjlighet att jobba mindre för att kunna få in ny personal som jobbar parallellt några år. Vi håller på att titta på en sådan lösning, men jag vet inte om vi klarar av det ekonomiskt.
Pensionsavgångar

Andel anställda över 55 år i respektive kommun (procent)

Enköping: 28
Heby: 27
Knivsta: 24
Sigtuna: 26
Tierp: 30
Uppsala: 28
Östhammar: 32

Håbo: 27
Norrtälje: 32
Älvkarleby:25

Källa: SKL
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om