30/11 2000: Berget och erfarenheten avgör

På torsdag i denna vecka beslutar SKB (Sveriges kärnbränslehantering AB) på vilka platser i Sverige som provborrningar ska genomföras. På en av dessa orter kommer det använda kärnbränslet att förvaras i ett djupförvar 500 meter ner i urberget.

Östhammar2007-03-09 11:54
Att Oskarshamn och Östhammar nämns som självklara när SKB väljer bland förstudiekommunerna är inte förvånande. Men uppgifter i Dagens Nyheter gör nu gällande att också Tierps kommun kommer att finnas med.
Det slutgiltiga beslutet fattas först torsdag morgon av styrelsen i SKB. Några timmar senare informeras media på presskonferenser ute i samtliga förstudiekommuner. DN hävdar nu att Östhammars, Oskarshamns och Tierps kommuner är påtänkta för provborrningar i det förslag till beslut som styrelsen har att ta ställning till. En uppgift som SKB vägrar att kommentera (se artikel härintill).

Men vilka kriterier är det som kommer att styra urvalet? Claes Thegerström, vice vd för SKB och ansvarig för lokaliseringsprocessen, poängterar att det är berget som är den viktigaste faktorn.
Bland annat säger han att det kan hända att SKB kommer att välja orter med mycket olika berggrund i vitt skilda delar av landet för att få en bra jämförelse.
- Det viktiga är att vi efter provborrningarna har kvar tillräckligt mycket berg som duger för att anlägga ett djupförvar i. Vi kommer att lägga upp det så att vi tar med oss kommuner som leder till målet.

SKB vill med andra ord inte hamna i en situation där man tvingas avbryta provborrningarna på samtliga utvalda platser för att berggrunden inte är tillräckligt bra.
Men samtidigt har SKB tidigare gjort klart att man har stora förhoppningar om att det i åtminstone fem av förstudiekommunerna finns bra berg att tillgå. Undantaget är Älvkarleby. Kommunen verkar vara helt ute ur leken sedan SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, efter fältstudier rekommenderat att SKB inte ska gå vidare med området mellan Älvkarleby och Gårdskär. Orsaken är inhomogeniteter i berggrunden.
- Berget ser inte så uppmuntrande ut, säger Saida Engström som lett förstudien i både Tierp och Älvkarleby.

Hon påpekar dock att kommunen i högsta grad skulle beröras om Tierp blir aktuellt för en platsundersökning eftersom man då tänker sig att utnyttja hamnen i Skutskär.
Men förutom berget spelar troligen tidigare erfarenhet av kärnteknisk verksamhet en viss roll. Det är en av anledningarna till att Östhammar (med Forsmarks kärnkraftverk och SFR, lagret för låg- och medelaktivt avfall) men kanske framför allt Oskarshamn nämns som självklara kandidater till provborrningar.

I Oskarshamn finns nämligen både ett kärnkraftverk och CLAB där det använda kärnbränslet ligger i dag för mellanlagring. Även efter att djupförvaret byggts kommer kärnbränslet att transporteras till CLAB från Sveriges olika kärnkraftverk där det placeras i bassänger för att "avklinga" under 30-40 års tid.
Även Nyköping har sedan tidigare kärnteknisk verksamhet i form av en forskningsreaktor i Studsvik. Men varken Älvkarleby, Tierp eller Hultsfreds kommuner har någon tidigare erfarenhet av kärnteknisk verksamhet även om de ligger i närheten av kärnkraftskommuner.

En annan faktor är möjligheten att placera djupförvarets ovanjordsdel i närheten av en hamn. I Sverige har hittills få landtransporter genomförts av använt kärnbränsle. Men Claes Thegerström säger att det inte finns något skäl till att helt utesluta landtransporter, sådana är vanliga på andra håll i Europa.
- Vi är säkra på att det tekniskt och säkerhetsmässigt går att transportera på land men vi förstår att det kan väcka diskussion. Om vi kan ligga vid en hamn så förenklar det.
Möjligheten att lägga djupförvaret i närheten av en hamn finns bara i Östhammars, Oskarshamns och Nyköpings kommuner. I Tierp har det visat sig att berget inte är tillräckligt bra i närheten av kusten. Den plats som rekommenderats i förstudierapporten är Hedesundamassivet öster och väster om Uppsalaåsen. Men kanske finns Tierp ändå med som ett slags reservalternativ om det skulle visa sig att berget i Östhammar inte håller måttet. Det område som förts fram i Östhammars kommun, Forsmarksområdet, är nämligen litet jämfört med andra platser, bara tio kvadratkilometer.

När det gäller transportfrågan talar allt för Oskarshamn som värd för djupförvaret. Detta eftersom allt använt kärnbränsle ändå måste transporteras till CLAB först. Och nedgången till djupförvaret skulle kunna ligga strax intill CLAB.
- Ser man bara till transporterna så är det en stor fördel men det är många andra faktorer som spelar in också. Det handlar naturligtvis i första hand om säkerheten i berget. Sedan ska djupförvaret kunna byggas och drivas på ett bra sätt. Ovanjordsdelen ska passas in i miljön och det ska finnas en nytta och acceptans för djupförvaret i samhället, säger Torsten Eng som lett förstudien i Oskarshamn och Nyköping.

Men även när det gäller inställningen hos befolkningen är det mycket som talar för Oskarshamn.
De senaste opinionsundersökningarna visar att hela 80 procent av befolkningen i Oskarshamn kan tänka sig att acceptera att använt kärnbränsle förvaras i kommunen om den bedöms som lämplig. Undersökningarna har utförts på uppdrag av SKB och samma siffra för Östhammar är 76 procent, Hultsfred och Nyköping ligger på 70 procent, Tierp 67 procent och Älvkarleby har sämst stöd med sina 64 procent.
Ett helt lätt val blir det troligen inte för SKB:s styrelse. Och kanske är det anledningen till att det nu verkar bli tre platser i stället för två som SKB tidigare sagt.
Men att SKB ser fram emot att äntligen få sätta i gång med provborrningarna står helt klart.
- Det är hög tid att vi kommer loss och gör våra platsundersökningar efter åtta år av förundersökningar, säger Claes Thegerström.

FÖR OCH EMOT FÖRSTUDIEKOMMUNERNA


UNT har gjort en genomgång av de sex förstudiekommunerna och listat vad som talar för och emot att just de här platserna kommer med när sex ska bli två, eller möjligen tre.

ÄLVKARLEBY
- Sämre stöd hos befolkningen än någon annan kandidat även om siffrorna varierar mycket lite.
- Berget är inhomogent och SGU har avrått från provborrningar.

NYKÖPING
+ Erfarenhet av kärnkraft i form av forskningsreaktorn i Studsvik.
+ Inga landtransporter om ovanjordsdelen läggs vid Studsvik.
+ Berggrunden tros vara bra, så kallad Sörmlandsgnejs.
- Området anses ha höga dokumenterade naturvärden.
- Något sämre stöd av opinionen än i Oskarshamn och Östhammar. Och även om fortfarande en stor del av befolkningen är för så finns ett mer organiserat motstånd än i exempelvis Oskarshamn

HULTSFRED
+ Ett stort område 100 kvadratkilometer (jämfört med Forsmarks tio) öster om Hultsfred kommer troligen att prioriteras. Att grundvattnet är sött till skillnad från de kommuner som har legat under vatten vid förra istiden anses inte längre ha någon större betydelse. Berggrunden är Smålandsgranit, samma som i Oskarshamn.
+ Det finns inte så stora dokumenterade naturvärden som i flera av kustområdena.
- Transporter på land krävs.
- Något sämre stöd hos befolkningen än exempelvis Oskarshamn och Östhammar. Men å andra sidan var fullmäktige enigt om att tacka ja till förstudien.

OSKARSHAMN
+ Stor erfarenhet av kärnkraft i form av kärnkraftverket samt framför allt CLAB, centralt mellanlager för använt kärnbränsle.
+ Inga landtransporter om man väljer det alternativ där ovanjordsdelen läggs intill CLAB i Simpevarp.
+ Högsta siffrorna när det gäller stöd hos befolkningen.
+ Området anses inte ha så höga naturvärden.
- Berggrunden är så kallad Smålandsgranit. Bra att bygga i men kan eventuellt ha en högre vattengenomsläpplighet än vissa andra bergarter. Men detta är något endast provborrningar kan utvisa med säkerhet.

ÖSTHAMMAR
+ Stor erfarenhet av kärnkraft. Här finns Forsmarks kärnkraftverk och SFR, lagret för låg- och medelaktivt avfall.
+ Inga landtransporter behövs eftersom djupförvarets ovanjordsdel föreslås ligga intill SFR direkt vid kusten.
+ Stort stöd hos befolkningen. Bara Oskarshamn har något högre siffror.
- Stora dokumenterade naturvärden i området försvårar platsundersökningen.
- Jämfört med andra kommuner rör det sig om ett litet område, bara tio kvadratkilometer stort, som anses vara lämpligt.

TIERP
+ Ett stort område, 50 kvadratkilometer, i Hedesundamassivet ser lovande ut. Homogen berggrund.
+ Området har inte så höga dokumenterade naturvärden som det i Forsmark till exempel (förutsättningen är dock att man undviker Uppsalaåsen och nedre delen av Dalälven).
+ / - Inga erfarenheter av kärnkraft sedan tidigare i kommunen men mycket nära till Forsmarks kärnkraftverk.
- Möjligheten att lägga djupförvaret direkt vid en hamn finns inte. Man tänker sig i stället tågtransporter från hamnen i Skutskär.
- Något sämre stöd för djupförvaret hos befolkningen än i Oskarshamn, Östhammar, Hultsfred och Nyköping. Den senaste veckan har SKB kritiserats hårt av Tierps kommun för att skynda på processen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!