- Det här är ett stort område och det finns många anhöriga som behöver få information och kunskap om till exempel demenshjälpmedel och de många sjukdomar som innefattas inom demensbegreppet, säger Kerstin Lundström.
Hon har själv flera års erfarenhet av demens, både som sjuksköterska och från det företag där hon ideellt med Rotary hjälper tonåringar med demenssjuka föräldrar. Vilket är ett vanligare problem än man kan tro enligt Kerstin Lundström.
- Det finns runt 2000 ungdomar i Sverige i dag som har en demenssjuk förälder. Men många vet inte om att det handlar om demens. Och det är nästan inga av dem som får den information och det stöd de behöver, säger hon.
Att upptäcka demens tidigt kan göra stor skillnad. Kerstin Lundström berättar att många lever med demens i flera år innan de eller omgivningen inser vad som är problemet. En av tio som får diagnosen utbrändhet har egentligen en demenssjukdom enligt Kerstin Lundström.
- Därför är det så viktigt att informera om demenssjukdomar och symtom. Och att vi som har haft med demens att göra, vare sig som vårdare eller anhöriga, fungerar som ambassadörer och sprider informationen vidare. I dag finns det så många sätt att hindra eller lätta demenssymptomen, säger Kerstin Lundström.
25 000 demensfall per år
25 000 nya fall av demens upptäcks varje år. Vilket betyder att runt 100 000 nya anhöriga till demenssjuka tillkommer varje år. Det säger Kerstin Lundström, vars föreläsning inledde anhörigstödsveckan.
Kerstin Lundström.
Foto: Anders Hedberg Magnusson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!