24/9 2006: Fler oberoende forskare efterlyses

Statens råd för kärnavfallsfrågor (Kasam) vill ha mer oberoende och fristående forskning när det gäller slutförvaret för använt kärnbränsle. Men hittills har det visat sig vara svårt att få loss resurserna.

Östhammar2007-03-09 11:03
Det är ett relativt stort antal svenska forskare som har fått forskning finansierad av SKB eller arbetat under längre eller kortare tid åt företaget. Att forskning finansieras av näringslivet är vanligt, men det kan väcka frågor om forskningens oberoende.
-SKB är en kärnkraftsägd organisation för att hantera hur vi ska ta hand om avfallet. Den forskning företaget bedriver är att tydliggöra och ta fram information som rör deras uppdrag. Den har ett annat fokus än de som inte är lierade med industrin. Jag tycker att SKB:s forskning är bra men man kan aldrig säga att den är fullständigt oberoende, säger Kristina Glimelius.

Kasam har därför föreslagit att pengar ur kärnavfallsfonden inte bara ska gå till SKB:s forskning, utan också till att finansiera helt oberoende forskning på området. Men miljödepartementet hävdar att det kräver en ändring av lagen och har hittills sagt nej. Kasam kommer dock att fortsätta driva frågan.
-Det handlar om små resurser som skulle kunna ge en ökad trovärdighet i beslutsprocessen. Det kan komma fullständigt annorlunda resultat från en oberoende forskning där forskarnas egen nyfikenhet får styra, säger Kristina Glimelius.

Hon menar att det också är viktigt att det finns tillgång till oberoende experter den dag SKB:s slutresultat läggs fram och ska granskas.
-Vi är ett litet land och antalet fristående forskare inom kärnavfallsområdet har reducerats kraftigt. Jag ser det som ett problem och tycker att det är angeläget att det finns kompetenta personer i Sverige som kan göra den granskningen.

Kasam betonar vikten av resurser till oberoende samhällsforskning. Men på Miljörörelsernas kärnavfallsgranskning (MKG) menar Johan Swahn att det är minst lika viktigt att det finns pengar inom de naturvetenskapliga områdena.
-I och med att forskningsrådet vet att det finns så mycket pengar från SKB så har man skurit ner på medel till till exempel forskning om hydrogeologi.

Men på SKB ser man inga problem med att hitta oberoende experter som kan granska forskningsresultaten i slutändan.
-Eftersom det jobbas med samma forskningsfrågor internationellt är det inget problem. Det går att sätta ihop en internationell expertgrupp, säger Tommy Hedman.
Detta är en uppgift bland annat för Statens kärnkraftinspektion, SKI, och där tar man redan idag hjälp av utländska experter.

Mike Stephens känner inte att han skulle vara "köpt" av SKB.
-Den granskning som sker och som kommer att ske är ofattbart tuff. I vissa aspekter är den tuffare än det som sker inom den vanliga forskningsvärlden. Man måste vara noga in i minsta detalj här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!