22/2 2003: SKB:s nye vd kan djupförvar

Under mer än 17 år vid Svensk Kärnbränslehantering har Claes Thegerström arbetat med säkerhetsfrågor och teknik, men också med människor och känslor. Sedan första februari i år är han företagets vd och som sådan ytterst ansvarig för de provborrningar som pågår i Forsmark och Oskarshamn.

Östhammar2007-03-09 11:16
Det var 1982 som Claes Thegerström för första gången satte sin fot på SKB:s kontor på Brahegatan i Stockholm.
- Då satt det två personer här. Nu fyller vi upp nästan hela huset, berättar han när vi står i hissen.
Arbetet handlade till en början om att utarbeta KBS3-
metoden. Det är den metod som är vägledande än i dag och som beskriver hur ett djupförvar för använt kärnbränsle 500 meter ner i urberget ska utformas.

När han återkom till SKB i början av 90-talet, efter några år som ansvarig för internationellt samarbete inom kärnavfallsområdet vid OECD i Frankrike, hade man kommit ett steg längre. Nu påbörjades arbetet med att hitta en plats att placera djupförvaret på. Lokaliseringsprocessen, som den kallas, inleddes med förstudier i Malå och Storuman.
Men till sist sade befolkningen i de båda Norrlandskommunerna nej i folkomröstningar.
Claes Thegerström beskriver den här tiden som en intressant erfarenhet både för honom själv och för hela företaget.
- Vi fick lära oss en hel del om tid och tålamod, om vikten av att samtala i mindre grupper. Att lyssna lika mycket som man pratar. Det krävs tid för diskussion. Vi trodde nog att det skulle gå mycket fortare, säger han i dag.

Samtidigt insåg SKB hur svårt det var att komma med en sådan här fråga till en plats där man tidigare inte hade någon erfarenhet av kärnkraft. Det ledde till att man vände blickarna åt andra håll.
I dag är det i två kommuner med lång erfarenhet av kärnkraft, Östhammar och Oskarshamn, som SKB har påbörjat provborrningarna. Och nu är det inte längre någon som protesterar vid borrhålen som man gjorde i början av 80-talet vid SKB:s inledande borrningar runt om i landet.

Vad beror det på?
- Jag tror att de flesta som är involverade känner att det finns en legitimitet i det vi gör i dag. Regeringen har tittat på alla yttranden, kommunerna har röstat i fullmäktige. Det är en tung ställning som programmet har.

Men all kritik har inte tystnat. Då och då blossar debatten fortfarande upp. Det sägs bland annat att SKB har brytt sig mer om att hitta platser där opinionen är positivt inställd än att hitta bästa möjliga berg. Men Claes Thegerström hävdar att SKB inte tummar på säkerheten.
- Vi är väldigt medvetna om att vi aldrig kommer att få ett tillstånd om vi inte har en hög säkerhet. Men det behövs båda bitarna, både säkerhet och förtroende lokalt. Jag tycker i stället att vi ska skatta oss lyckliga att det verkar finnas bra och säker berggrund även på de här platserna. Sedan ska djupförvaret naturligtvis göras så bra att man inte kommer att kunna hävda att det är säkrare någon annanstans.


Inte heller när det gäller diskussionerna om att det skulle vara bättre att förlägga djupförvaret i inlandet på grund av hur grundvattnet strömmar nere i berget känner Claes
Thegerström någon tvekan.
Han berättar att den ganska livliga forskardebatten om detta har lett till att SKB initierat en studie. Resultatet visar, enligt företaget, att det är viktigare hur man anpassar placeringen av förvaret i detalj än om det ligger vid kusten eller längre inåt land.

Men varför är det då så viktigt att djupförvaret byggs nu? Varför kan man inte vänta och se om framtida generationer kommer med nya lösningar på problemet?
- Det finns risker med att dra ut på ett program. Man kan inte hålla kvalitet och tempo i längden. Vi har ett gyllene tillfälle att göra något viktigt nu. Och jag tror att kommande generationer kommer att tycka att det är bra att vi har löst det här, säger Claes Thegerström övertygat.

Men när vi börjar diskutera var djupförvaret slutligen kommer att ligga blir han försiktig och vägrar envist att utse någon favorit.
- Än så länge är det två bra platser. Oskarshamn har en fördel när det gäller inkapslingsanläggningen men när det gäller djupförvaret är de två jämställda. Det är sakskälen som ska avgöra vilken plats det blir.
När djupförvaret väl tas i drift, någon gång efter 2015, kan det bli det första i världen för högaktivt avfall och använt kärnbränsle. Det är en anledning till att Claes Thegerström tycker att arbetet som vd på SKB är så roligt.

- Sedan är det också en fantastisk blandning av avancerad teknik och pedagogik. Att förklara vad vi sysslar med, att ta fram bra beslutsunderlag och besvara frågor. Att utforma en process som alla känner sig trygga med, det är ett väldigt spännande jobb.

PERSONFAKTA
Namn: Claes Thegerström
Ålder: 55 år
Bor: Stockholm
Fritidsintresse: Att vara ute i naturen och åka långfärdsskridskor samt att läsa.
Aktuell: Ny vd på SKB sedan första februari i år. Har arbetat som vice vd sedan 1998.
Ansvar: På SKB arbetar ca 200 personer, 120 vid kontoret i Stockholm, resten i Oskarshamn och i Forsmark. Aktiebolaget ägs gemensamt av Vattenfall AB, Sydkraft AB, OKG AB i Oskarshamn samt Forsmarks kraftgrupp AB. Uppdraget är att ta hand om det radioaktiva avfallet som till största delen kommer från de svenska kärnkraftverken. Arbetet finansieras med pengar ur kärnavfallsfonden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!