200-årsminnet av Bellonas förlisning
200 år har gått sedan 40-kanonersfregatten Bellona förliste vid grundet 500 meter utanför Djurstens fyr i Öregrundsgrepen.
Båtbyggaren Arthur Sjögrens modell av Bellona är gjord i ekträ och finns på Gräsö gård. Modellen som är 130 centimeter hög och 140 centimeter lång, finns till allmän beskådan på lördagen kl 10-15. Kartan visar platsen för förlisningen.
Foto: Josef Nylén, Grafik: Maria Westholm
Därmed var det pampiga fartygets historia all. Från det att hon byggdes i början av 1780-talet fram till år 1809 hann hon dock vara med en hel del. Bland annat företogs expeditioner till Marocko, Algeriet och Tunisien för att bekämpa de sjörövare som ställde till det för handelsfartygen.
Inför 200-årsdagen av Bellonas förlisning var Djurstens kafé på Gräsö inne på att arrangera någon form av minnesstund av Bellonas förlisning.
- Men vart tar tiden vägen? Vi har en längre tid pratat om att göra något, men helt plötsligt är vi inne i den vecka minnesstunden ska hållas. Nu hinner vi tyvärr inte göra något, säger Peter Johansson vid Djurstens kafé.
Djurstens fyr ligger nära Bellonagrundet och Peter Johansson hälsar besökare välkomna ut.
- Eftersom man ser grundet och fyren härifrån kan det bli en fin stund att blicka ut över platsen där hon förliste, för att minnas och hedra Bellona. Vi som jobbar här kan även berätta en del fakta och historik. Spillrorna av skeppet ligger kvar på bottnen. Fortfarande tar sig dykare ner till henne. Peter Johansson tycker det är sorgligt att Bellona ständigt varit utsatt för dykare som, trots att det är förbjudet, plockar med sig delar och föremål.
- Vi har ingenting att visa av Bellona i kaféet. Men Gräsö gård visar en modell av hur fregatten såg ut, säger han.
Modellen av Bellona är gjord av båtbyggaren och möbelsnickaren Arthur Sjögren och är 130 centimeter hög och 140 centimeter lång. Med anledning av 200-årsminnet har Ann-Britt Högström vid Gräsö gård extra öppet klockan 10-15 på lördag för dem som vill se modellen i ekträ.
Även på hembygdsgården i Öregrund uppmärksammas Bellona på lördagen. I den sjöhistoriska museibyggnaden finns en bild på hur fartyget såg ut, samt en sko eller stövel som tillhört en besättningsman. Torsten Molarin, ordförande i Öregrunds hembygdsförening, säger att hembygdsgården håller öppet klockan 12 till 15 på lördagen. Dessutom kan ett stort ankare och två bärgade kanoner från fartyget alltid beskådas i trädgården utomhus.
- För några år sedan gick briggen Gerda af Gefle på grund på Bellonagrundet. Ett 40-tal passagerare fanns ombord, de transporterades in till Östhammar. Gerda af Gefle fick bara en smärre skada, berättar Torsten Molarin.
När Bellona förliste lämnade först de sjuka fartyget, sedan överfördes segel och tågvirke till andra fartyg. Till sist skeppades manskapet i land.
FAKTA
Bellona var ett vackert och välseglande fartyg, konstruerat av den berömde skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapman. Med sina 40 kanoner var hon starkare än de flesta andra fregatter i världen.
Hon sjösattes 6 november 1782. Bellona var 46,3 meter lång över stävarna, 11,9 meter bred och hade ett djupgående av 5,2 meter. Besättningen skulle bestå av 342 man.
Under Bellonas tid i flottan deltog fregatten bland annat i 1790 års sjötåg mot Ryssland. Året därefter seglade hon med en expedition till "sjörövarstaten" Marocko för att diskutera med den dåvarande sultanen. Bellona var också ett av flera örlogsfartyg som jagade bort ryssar som landstigit på Gotland 1808.
Vraket ligger på ett maxdjup av cirka 15 meter mellan Bellonagrundets fyr och västmärket i sydväst mot fastlandet, avståndet från fyren är 20 meter.Varför sjönk då Bellona, på hemväg till Öregrund? Överstelöjtnanten har i en rapport försökt att förklara den pinsamma händelsen:
"Orsaken till denna för Kongl. Maj:ts och Riksens olyckliga, kostsamma samt för mig så smärtande händelse kan jag ej tillskrifwa annat än det, att troligtvis pricken på Grundet af något förut seglande fartyg eller af stormen blifwit rubbad från sitt ställe, emedan han lämnades om styrbord, som han borde och den andra pricken, som äfwen skall vara på Grundet, var så ovanligt liten, att den ej varken af Lotsstyrmannen eller någon ombord kunde före olyckan observeras."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!