Bröderna Bengt och Kjell Bohlin äger en vacker villa med stor tomt som sträcker sig ner mot vattnet i Sunnanöviken. I huset bor deras far permanent sedan 1992, då familjen köpte huset av Östhammars kommun.
Villatomten ligger granne med Sunnanö camping och mellan de två fastigheterna löper ett staket, ända ner till vattnet. Bröderna Bohlin hävdar att staketet funnits där sedan gården hade djur att stängsla in. Jordbruket upphörde någon gång på 60-talet.
Östhammars kommun äger marken som Sunnanö camping arrenderar. En liten remsa av den kommunala marken går in under Bohlins staket och längs med stranden. Några meter in på stranden återgår marken i Bohlins ägo, där har familjen brygga, bastu och ett båthus.
Nu ville alltså kommunen ta bort den del av staketet som går över kommunal mark. Detta för att öppna fri passage in mellan vattnet och Bohlins ägor. Strandremsan ska göras tillgänglig för allmänheten, är det tänkt.
– Problemet är bara att några meter in stöter de på vår egen strandremsa där vi har vår bastu och vårt båthus, sen kommer granntomten. Ingen människa skulle komma på tanken att promenera in här, det är ingen tillgänglig mark som allmänheten vill nyttja, säger Bengt Bohlin.
Staketbråket startade redan 2015 och har eskalerat under åren. Vid det här laget har bröderna Bohlin en hel pärm full med brev och dokument som utväxlats mellan parterna. Risken är nu stor att konflikten måste avgöras i förvaltningsrätten.
En knäckfråga har varit vem som äger staketet. Östhammars kommun riktar i mars 2020 vite mot familjen Bohlin att ta bort staketet. Familjen hävdar att det fanns på plats redan 1992 då de köpte fastigheten. Kommunen ändrar då upplägg och riktar vitesföreläggandet mot sin egen förvaltning, Tekniska kontoret, som återkommer med en kompromiss. De kan tänka sig ha kvar staketet på sin mark, men med en öppning på minst två meter.
– För oss var det ju samma sak. Vi anser att vår tomt är en hemfridszon, som inte inbjuder allmänheten till att vandra omkring på, säger Bengt Bohlin.
I augusti 2020 hamnade ärendet hos länsstyrelsen som gav kommunen en knäpp på näsan: "Sammanfattningsvis är nämndens beslut behäftat med så allvarliga fel att det bör undanröjas i sin helhet", skriver länsjuristen Ida Sennström Agering och avslutar med att oklarheterna kring vem som äger staketet behöver prövas i ett annat forum. Det är en civilrättslig sak, inte något som kan lösas med miljöbalkens lagar.
Familjen Bohlin väntade sig att kommunen skulle överklaga till mark- och miljödomstolen, men så blev inte fallet.
– Jag tror att de har förstått att de gör fel, men de framhärdar ändå. Struntar i att länsstyrelsen gett oss rätt, säger Bengt Bohlin.
Han ställer sig också frågande till varför kommunen ska gynna den fria tillgången till stränder från en campingplats.
– Sunnanö camping bildar en barriär för allmänhetens passage längs stranden. Husvagnar och servicebyggnader står någon meter från stranden.
En dag i maj upptäckte brödernas pappa Åke Bohlin att kommunen helt sonika rivit den del av staketet som gick över kommunens mark. Det handlar om 20 meter.
– Frågan om vem som äger staketet är inte avgjord. Då kan man inte bara gå in och kapa av det, säger Bengt Bohlin.
Nu har därför JO-anmälan kompletterats med en polisanmälan gällande egenmäktigt förfarande.