17-åring skadades svårt i borr på Bruksgymnasiet
En 17-årig pojke på Bruksgymnasiet i Gimo bröt båda benen i högerarm sedan han trasslat in sig i en pelarborrmaskin som saknade chuckskydd. Arbetsmiljöverket har förbjudit skolan att använda åtta maskiner tills skydd är på plats.
17-åringen skulle slå av borrmaskinen men kom åt fel spak och trasslade in sig i borren med den svetshandske som han bar, berättar pojkens mamma.
17-åringen vårdas på Akademiska sjukhuset för sina skador och under måndagen skulle en plastikkirurg transplantera hud till den skadade armen där två stycken decimeterlånga titanplattor är inopererade.
— Han har bara delvis känsel i pekfinger och tumme och läkarna kan inte säga att den säkert kommer tillbaka. Det är femte gången som han sövs. Det har varit jobbigt, säger pojkens mamma.
Hon tycker att det är konstigt att inga skydd fanns på maskinen.
Vikarierande rektorn Kenneth Köhlin anser inte att något har brustit på skolan. Han konstaterar att eleven inte hade behörighet att använda maskinen.
— Omedelbart efter olyckan beställde vi rätt skydd.
Av en notis i lördagens UNT kan det antas att rektor Kenneth Köhlin inte kände till olyckan men det är felaktigt.
Såvitt han känner till har det däremot inte tidigare hänt någon olycka med maskinerna.
När en arbetsplatsolycka har inträffat ska det "utan dröjsmål" rapporteras till Arbetsmiljöverket och trots att Kenneth Köhlin hävdar att en anmälan skickats in till myndigheten har den ännu efter drygt två veckor inte kommit fram.
— Vi har skickat in en anmälan både dit och till Försäkringskassan, säger Kenneth Köhlin.
Försäkringskassan bekräftar att de har fått in en anmälan om arbetsskada.
Att Arbetsmiljöverket ändå gjorde en inspektion på skolan beror på att pojkens mamma anmält händelsen.
Efter inspektionen förbjöd Arbetsmiljöverket minderåriga att använda fyra pelarborrmaskiner och två fräsmaskiner tills skydd är på plats. Inte heller får två metallsvarvar användas.
Förbudet är kopplat till ett vite på 40 000 kronor om skolan bryter mot beslutet.
— Det normala är faktiskt att det saknas chuckskydd, särskilt på äldre maskiner. När vi påträffar det kräver vi att de ska skaffa skydd men det är inget arbetsmiljöbrott att det saknas skydd, säger arbetsmiljöinspektören Adam Jansson.
Huruvida en olycka hade kunnat undvikas om det funnits skydd kan inte Adam Jansson svara på men han säger att det är viktigt att förebygga så långt det är möjligt för att undvika olyckor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!