15/12 1999: Slutförvaret en omfattande process

Översiktsstudier, förstudier, platsundersökningar och detaljundersökningar . Vägen till ett slutförvar för utbränt kärnbränsle är lång.

Östhammar2007-03-09 10:37
Hittills har två kommuner hoppat av pågående undersökningar.
I sex kommuner fortskrider förstudierna, tre av dem finns i Uppland: Tierp , Östhammar och Älvkarleby. De övriga är Oskarshamn, Nyköping och Hultsfred.

Flera av landets kommuner har goda förutsättningar att härbärgera ett djup förvar för utbränt kärnbränsle. Det visar översiktsstudier som genomförts av Svensk Kärnbränslehantering, SKB.
Med goda förutsättningar avses en säker och sammanhängande berggrund, någo t som främst finns i mellersta Norrland, Mälardalen, sydöstra Småland och Blekinge. Fjällkedjan, Skåne, Öland och Gotland har däremot dåliga förutsättningar att klara ett djupförvar.

En översiktsstudie är en grov bedömning av redan befintliga data som exemp elvis bergarter, malmförekomster, jordarter, sprickzoner, infrastruktur och vattenflöden.
Nästa steg i processen kallas förstudie vilket innebär att undersökningen koncentreras på kommunal nivå.
Arbetet pågår under ett par års tid och omfattar bland annat studier av berggrunden med hjälp av geofysiska mätningar från flygplan. Markanvändning, miljöpåverkan, transporter, näringsliv, natur- och kulturskyddade platser är andra områden som kartläggs under förstudien.

Förstudien ger endast preliminära svar på frågan om det är möjligt att bygga ett djupförvar i en kommun.
Det är många frågetecken som fortsättningsvis måste rätas ut: Vilka konsek venser medför en anläggning ovan och under jord, vilka följder får ett djupförvar för odlingslandskapet, grundvattnet och samhället över huvud taget?
Det ska dock påpekas att en förstudie i många avseenden endast är en samma nställning av redan befintligt material.

När förstudierna är genomförda väntar nästa steg: SKB väljer ut två kommun er för mer grundliga platsundersökningar.
Undersökningarna pågår mellan fyra och åtta år och innebär att vissa intre ssanta områden i kommunen studeras mer noggrant. Det är också nu som det praktiska arbetet tar vid, bland annat genomförs provborrningar i de områden som från säkerhetssynpunkt bedöms som mest intressanta.
Den sista etappen är detaljundersökningen som innebär en detaljerad unders ökning av den plats som anses mest lämplig för ett djupförvar. Här borrar man sig ner till ett schakt eller en tunnel på 500 meters djup, alltså till den nivå som djupförvaret är tänkt att placeras.

Enligt SKB:s egna beräkningar kommer det att ta mellan sex och tio år att bygga ett slutförvar.
I två kommuner, Storuman 1995 och Malå 1997, har invånarna genom folkomröstning sagt nej till platsundersökningar. Kommunmedborgarna ställde sig negativa till att SKB skulle gå vidare, från förstudie till platsundersökning.
För närvarande pågår förstudier i Tierp, Östhammar, Älvkarleby, Oskarshamn, Nyköping och Hultsfred. År 2002 räknar SKB med att påbörja detaljerade platsundersökningar i två utvalda kommuner.
Kostnaderna för förstudierna i kommunerna varierar, i Tierps kommun beräkn as förstudien kosta ca 10-15 miljoner kronor.

Förutom egen personal använder sig SKB även av forskare vid universitet, Sveriges geologiska undersökning, Kungliga Tekniska högskolan samt en rad konsulter på den privata marknaden.
Saida Engström är SKB:s projektledare för förstudien i Tierps kommun. Hon tycker att synen på avfallsfrågan har ändrat karaktär under senare år.
- Det finns en större medvetenhet i dag, både hos vanliga männi- skor och beslutsfattare. Man börjar inse att vi har ett avfall som vi måste ta hand om. Det går inte att blunda, vi måste göra det bästa möjliga för att ta hand om det utbrända kärnbränslet.
- Även Statens strålskyddsinstitut och Sveriges kärnkraftsinspektion är med på ett helt annat sätt än tidigare. Förut kom de in sent i processen, nu finns SSI och SKI med redan från början för att granska vår verksamhet, berättar Saida Engström.

Själv har hon ingen uppfattning om huruvida invånarna i en kommun genom folkomröstning ska ha möjlighet att stoppa SKB:s verksamhet i kommunerna.
- Det är en politisk fråga som jag inte har rätt att uttala mig om.
- Men visst var det konstigt med folkomröstningarna i Malå och Storuman där man röstade i en fråga som man egentligen inte visste något om. Det är först när vi har alla korten på bordet, när alla undersökningar är klara, som man kan ta ställning till ett djupförvar.

För att sprida information om verksamheten har SKB informationskontor i samtliga förstudiekommuner. Hit kan allmänheten vända sig för att ställa frågor och titta på utställningar. SKB anordnar även studieresor till sina anläggningar.
De aktuella förstudiekommunerna bedriver också informationsverksamhet gent emot sina kommuninvånarna, det sker genom en särskild referensgrupp där politis ka partier, näringslivet, fackförbund och övriga intressenter är representera de.

Vid sidan av referensgruppen finns även en politisk samordnare som har till uppgift att informera politiker och tjänstemän om vad som händer på området.
Kommunens informationsverksamhet betalas av Statens kärnkraftsinspektion, SKI med ca 2 miljoner kronor per år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om