Åtminstone sedan förra sommaren har ett antal dovhjortar synts på Gräsö. Det började med ett fåtal men sedan dess har de blivit fler.
Djuren upplevs som oskygga, men frågan är var de kommer ifrån? Enligt länsstyrelsen finns inga vilthägn på Gräsö, åtminstone inte med tillstånd.
På sociala medier spekulerar en del i att hjortarna kan ha simmat över från fastlandet.
– Det bör då finnas en ganska tät stam på fastlandet vid Gräsö, säger Jonas Bergman, chef för naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Uppsala.
Det sker ingen inventering av dovhjort i länsstyrelsens regi så exakt hur många hjortar som finns på fastlandssidan är oklart. Men att de skulle vara så pass utbredda verkar otroligt, enligt de som UNT talat med.
Inget av de vilthägn som finns i närområdet säger sig ha haft några rymningar. I stället pekar mycket på att hjortarna medvetet har släppts ut på ön.
I början av 2022 blev Christer Johansson, ordförande i Gräsö älgskötselområde, uppringd av en person som sade sig tala för en stor markägare på Gräsö. Personen som ringde ville ha öns jaktlag med på båten.
– De ville bland annat släppa ut dovhjort på ön för att skapa möjlighet till ytterligare jaktbart vilt. Vi i styrelsen sa nej redan då, men några månader senare upptäckte vi att det placerats ut dovhjort i närheten av Norrboda, säger han.
Ett vittne har också sett hjortarna när de instängda i ett treaxlat djursläp fraktades över till Gräsö på färjan.
Men att plantera ut vilt är olagligt. Det kan påverka den inhemska djurstammen negativt och orsaka skador på exempelvis jordbruket.
– Om hjortarna är utplanterade så är det ett brott mot jaktlagen. Då ska det polisanmälas och utredas av polisen, inte av oss, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen.
I början av februari sköt Västerbyns jaktlag 14 dovhjortar på Gräsö. Detta gjordes under jaktsäsongen och beslutet att ta bort djuren fattades med majoriteten av öns 21 jaktlag i ryggen.
– Vi hade med LRF på mötet och enligt dem ska det till utredningar och tillstånd från naturvårdsverket innan man kan släppa ut djur på det här sättet. Det finns till exempel risk för att de sprider sjukdomar, eftersom de har en annan virusstam än de djur som finns naturligt i det vilda, säger Christer Johansson.
På sociala medier har jägarna som sköt av vissa anklagats för att ha utfört en "massaker".
– Så är det inte. Det handlar om sakfrågan. Det är helt enkelt olagligt att släppa ut dovhjortar. Det fanns inget annat val än att ta bort dem och den som ska lastas för detta är inte jägarna som fällde hjortarna utan den som släppte ut dem från första början, säger Christer Johansson.
I det område där hjortarna misstänks ha släppts ut finns en jaktgård som i nuläget arrenderas av Stockholms jaktgårdar, en del av Jägareförbundet i Stockholms län. Nyligen blev Jägareförbundet uppsagda från arrendet av markägaren.
Ny arrendator från och med i sommar är ett jaktlag med kopplingar till ett bolag som marknadsför sig med att anordna olika jaktarrangemang.
– Jag känner inte till något om någon utplantering. Men det är ju inte bra om det har skett, säger markägaren och hänvisar frågor till ägaren till det utpekade bolaget.
Bolaget har enligt egen uppgift vilthägn där man föder upp och sedan säljer bland annat dovhjort. Samma bolag har tidigare figurerat i utredningar som gäller misstänkta jaktbrott.
På internet har bolaget gjort reklam för jakt på dovhjort på Gräsö. För 19 950 kronor exklusive moms kan man få delta i jakten.
Men vd:n för bolaget nekar bestämt till att han eller bolaget släppt ut hjortar på ön.
– Vi har inte planerat ut några hjortar. Det är olagligt, säger han.
Vi har pratat med flera personer som säger att det är ert bolag som placerat ut dem. Det finns de som sett transporterna på ön och ni marknadsför det nybildade jaktlaget med att det finns en växande population dovvilt?
– Det stämmer inte. Jag har inte släppt ut några djur. Jag har sett hjortar där länge och även fått information från folk på ön att det funnits hjort där länge, säger vd:n.
Polisen bekräftar att det har gjorts en anmälan av illegal utplantering av hjortar på Gräsö. Men förundersökningen är nerlagd av "formella skäl".
– Det saknas en misstänkt person, så vi har inte kunnat gå vidare med detta, säger Bengt Eriksson, kommunpolis i Östhammar.