14-åring räddades av rådigt par

Nyårsnatten kunde ha blivit den sista i livet för en 14-åring från Östhammar. Kraftigt berusad och nedkyld hittades han utomhus av Wiktoria Eriksson, som tillsammans med sin sambo rådigt ingrep och ringde 112.

Östhammar2012-01-10 21:46

Klockan var strax efter halv ett på nyårsnatten när Wiktoria Eriksson och hennes familj kom hem till sin bostad i Östhammar. Både hon och sambon Joakim Lassegård såg fyra unga killar komma gående på gatan. En av dem var mycket kraftigt berusad och nästa gång Wiktoria tittade åt deras håll hade kompisarna vräkt ner den berusade killen i en soptunna.
– Jag blev flyförbannad och sprang dit för att få dem att ta upp honom. Två av killarna sprang då i väg och den tredje vägrade, så jag fick själv dra upp honom, berättar hon.

Joakim Lassegård tog sedan med 14-åringen till en korsning där ett stort ungdomsgäng var samlat och där fick han veta föräldrarnas namn, så att han kunde ringa både dem och larmnumret 112.
– När ambulansen kom hade han en temperatur på 34 grader och promillehalten var 2,8, så det hade kunnat gå riktigt illa, säger Wiktoria Eriksson.
Även polis kallades till platsen och efteråt upprättades en anmälan om brott mot alkohollagen.
– Men det är inte den berusade pojken som är misstänkt för brott, utan den som försett honom med alkoholen. Pojken själv räknas som vittne i det här fallet, säger Christina Andersson, biträdande närpolischef i Östhammar.

14-åringen klarade sig och mår nu, enligt uppgift, bra. Kroppens möjligheter att försvara sig mot kyla försämras dock i samband med alkoholintag och eftersom pojken var så kraftigt berusad fanns en stor risk att han skulle ha frusit ihjäl om inte Wiktoria Eriksson och Joakim Lassegård ingripit.
Det intygar sjuksköterskan Berit Mattsson på akutmottagningen i Östhammar:
– Absolut. Reaktionsförmågan försämras när man har druckit alkohol och dessutom går nedkylningen fortare än när man är nykter, eftersom blodkärlen vidgas när man dricker.

Stefan Enekvist är socialpedagog och arbetar i Östhammars kommuns råd- och mellanvårdsgrupp. Han berättar att när en polisanmälan av det här slaget upprättas, skickas den också till kommunens myndighetskontor. Där görs en bedömning över eventuella insatser och ett första samtal hålls med ungdomens föräldrar.
– Vårt arbete bygger på frivillighet så därför vet jag inte om vi kommer att ha någon kontakt med den här pojken och hans familj, men generellt kan jag säga att ju tidigare insatserna kan sättas in desto bättre är det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!