När det historiska beslutet om att låna upp 1,3 miljarder för att bygga ut vatten- och avloppskapaciteten i kommunens östra delar fattades sommaren 2022 var alla partier inte eniga. Lokalpartiet Boa ansåg att satsningen var för stor för en kommun av Östhammars storlek. KD ville pausa i väntan på ny lag som väntas ge fastighetsägarna större makt att stå utanför det kommunala VA-systemet.
Hur ser det ut i dag?
Kommunstyrelsens ordförande Fabian Sjöberg (M) hävdar att politikerna i M-SD-KD-BoA-styret är eniga om grundförutsättningen.
– Vårt fokus nu är att ta fram en utbyggnadsplan. I den kommer det framgå vad vi ska göra, hur det ska gå till och när det ska göras, säger han.
– Vi vill komma igång så fort som möjligt, men samtidigt göra rätt saker i rätt ordning.
Men VA-frågan ligger utanför det samarbetsavtal som de fyra styrande partierna slutit, just för att KD och BoA inte håller med rakt av.
– Beslutet är fattat, så det går inte att backa från, men vi tycker att det är otroligt mycket pengar, säger Sabina Ståhl (KD).
Hon lovar att vara en kritisk röst i Östhammars Vattens styrelse när hon väljs in vid bolagsstämman i april.
– Kanske kan vi få ned kostnaderna, om vi jobbar lite med det, säger hon.
KD:s utgångspunkt för tveksamheten är den nya vattenlagen, som trädde i kraft i januari i år. Sabina Ståhl menar att den kan kullkasta delar av finansieringen.
– Vi tolkar lagen som att det ska vara möjligt att vägra tvångsanslutas till det kommunala VA-nätet, och då faller förutsättningen att satsningen ska betalas av taxorna. Risken är att den istället kommer belasta alla skattebetalare, säger hon.
Lars O Holmgren (BoA) tycker att kommunen lovat för mycket.
– Ja, det var ju valår då, 2022. Beslutet att låna 1,3 miljarder var orealistiskt, vi kommer inte kunna leva upp till detta. Nu är det ju dessutom annat läge i världsekonomin och lånebehovet har väl ökat med 300 miljoner till, säger han.
– Satsa lite i taget utslaget på säg 20 år, då kanske det kan fungera. Men att betala 50-60 miljoner kronor i räntor per år är omöjligt.
Men vad ska man göra då?
– Vi får väl starta någonstans, men ordningen kanske blir annorlunda. Vad är smartast att börja med? Reningsverket i Öregrund förstås, men ska det byggas om eller nytt? Här får vi tänka till, och göra det vi kan stå för, säger Lars O Holmgren.