Nya styret inte enigt: "Otroligt mycket pengar"

Klart att det ska byggas ut, men kanske går det att bromsa kostnaderna? Så resonerar delar av det politiska styret som ska driva igenom miljardsatsningen på vatten och avlopp i Östhammar.

Sabina Ståhl (KD) och Fabian Sjöberg (M) är båda delar av det fyrpartistyre som ska driva VA-frågan mot målet under nuvarande mandatperiod.

Sabina Ståhl (KD) och Fabian Sjöberg (M) är båda delar av det fyrpartistyre som ska driva VA-frågan mot målet under nuvarande mandatperiod.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2023-03-27 05:00

När det historiska beslutet om att låna upp 1,3 miljarder för att bygga ut vatten- och avloppskapaciteten i kommunens östra delar fattades sommaren 2022 var alla partier inte eniga. Lokalpartiet Boa ansåg att satsningen var för stor för en kommun av Östhammars storlek. KD ville pausa i väntan på ny lag som väntas ge fastighetsägarna större makt att stå utanför det kommunala VA-systemet.

Hur ser det ut i dag?

undefined
Finanskommunalrådet Fabian Sjöberg (M): "Vårt fokus nu är att ta fram en utbyggnadsplan".

Kommunstyrelsens ordförande Fabian Sjöberg (M) hävdar att politikerna i M-SD-KD-BoA-styret är eniga om grundförutsättningen.

– Vårt fokus nu är att ta fram en utbyggnadsplan. I den kommer det framgå vad vi ska göra, hur det ska gå till och när det ska göras, säger han.

– Vi vill komma igång så fort som möjligt, men samtidigt göra rätt saker i rätt ordning.

Men VA-frågan ligger utanför det samarbetsavtal som de fyra styrande partierna slutit, just för att KD och BoA inte håller med rakt av.

– Beslutet är fattat, så det går inte att backa från, men vi tycker att det är otroligt mycket pengar, säger Sabina Ståhl (KD). 

undefined
Sabina Ståhl (KD) tycker att det är viktigt att jobba för att få ned kostnaderna. "Det kommer jag verka för i styrelsen för Östhammars Vatten".

Hon lovar att vara en kritisk röst i Östhammars Vattens styrelse när hon väljs in vid bolagsstämman i april.

– Kanske kan vi få ned kostnaderna, om vi jobbar lite med det, säger hon.

KD:s utgångspunkt för tveksamheten är den nya vattenlagen, som trädde i kraft i januari i år. Sabina Ståhl menar att den kan kullkasta delar av finansieringen.

– Vi tolkar lagen som att det ska vara möjligt att vägra tvångsanslutas till det kommunala VA-nätet, och då faller förutsättningen att satsningen ska betalas av taxorna. Risken är att den istället kommer belasta alla skattebetalare, säger hon.

undefined
Lars O Holmgren (BoA) är kanske den mest kritiska ledamoten av nya styret. "Att låna så mycket pengar är orealistiskt. Kommunen klarar inte det", säger han.

Lars O Holmgren (BoA) tycker att kommunen lovat för mycket. 

– Ja, det var ju valår då, 2022. Beslutet att låna 1,3 miljarder var orealistiskt, vi kommer inte kunna leva upp till detta. Nu är det ju dessutom annat läge i världsekonomin och lånebehovet har väl ökat med 300 miljoner till, säger han.

– Satsa lite i taget utslaget på säg 20 år, då kanske det kan fungera. Men att betala 50-60 miljoner kronor i räntor per år är omöjligt.

Men vad ska man göra då?

– Vi får väl starta någonstans, men ordningen kanske blir annorlunda. Vad är smartast att börja med? Reningsverket i Öregrund förstås, men ska det byggas om eller nytt? Här får vi tänka till, och göra det vi kan stå för, säger Lars O Holmgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!