Det handlar om planering, samordningsvinster och effektivitet. Allt jobb på en gång kan man också säga.
– UL letade efter en rymlig plats och då kom vi på att den här finns, säger Stefan Eriksson vd för Gimo buss och sveper med handen över det som en gång var stenullstillverkaren Rockwools mark.
Bussarna som står här i täta rader ska börja rulla som skolskjutsar i länet nästa år. Merparten är spritt nya, glänsande gula och luktar ny bil inuti.
Gimo buss AB äger en del av de gula bussarna och kommer att köra all skoltrafik i Östhammars kommun från årsskiftet. För att ro i land det uppdraget har företaget fått köpa in 31 nya bussar. De blir partner med Mohlins buss som slutit avtal med UL om skolskjutsarna i hela Uppsala län.
– Ett välkommet jobb så här i coronatider, då inget annat är som det brukar vara, menar Stefan Eriksson, vd för Gimo buss AB.
I vanliga fall kör Gimo buss mest beställningstrafik. Men nu blir man en del av en större helhet. Investeringen är på minst 62 miljoner kronor och avtalet gäller till 2032.
Upplands Lokaltrafiks avtal om skolskjutstrafiken med Mohlins bussar gäller fem kommuner. Förutom Östhammar även Uppsala, Tierp, Knivsta och Enköping.
Tillbaka till parkeringen i Gimo. Under tiden vi pratar kommer det nya bussar körande in genom grinden. Det visar sig att fordonen kört från fabriken i Turkiet, via Italien. En nätt resa på 250 mil, en lagom inkörningssträcka, för en buss. Här på asfaltsplanen i Gimo ska de förses med adekvat utrustning innan det är dags att rulla ut på landsvägarna i Uppland. Ny modern biljettutrustning, passagerarräknare och kommunikationssystem ska in i bussarna innan de kan tas i bruk. Och det brinner i knutarna.
– Vi ligger lite efter, men det ska nog gå om vi skippar julledigheterna, säger Arne Åhs.
Han är delägare i Uppsalaföretaget Radiosystem och ska framför allt installera kommunikations- och biljettsystem i de nya fordonen.
– Allt som allt ska vi utrusta 127 bussar, de flesta är helt nya. Det är praktiskt då att alla står parkerade på samma plats. Samtidigt jobbar vi ju delvis utomhus, så väder och vind kan ställa till det, säger han.
När arbetet är klart ska bussarna köras till sina respektive depåer runt om i Uppsala län. Från 12 januari kan länets skolelever stiga på, blippa kortet och sätta sig till rätta i ett alldeles nytt säte.