För den hälsoundersökning som ingår i studien byggs ett särskilt forskningslaboratorium vid Östhammars vårdcentral.
– Målet är att få kunskaper som hjälper oss att i ett tidigt skede ta reda på vilka patienter som klarar sig bra med egenvård och vilka som kan behöva mer omfattande vårdinsatser. Vi letar även efter tillstånd med cancerrisk, säger Lars Agréus, professor i allmänmedicinsk gastroenterologi vid Karolinska institutet och husläkare vid Öregrunds vårdcentral.
Han är huvudansvarig för projektet, som han startade redan som ung doktorand vid Uppsala universitet i slutet av 1980-talet. Med hjälp av en omfattande enkät har projektet i flera omgångar med några års mellanrum kartlagt olika magbesvär hos vuxna Östhammarsbor.
– De flesta som fått enkäten med posten nu besvarade den första gången redan för 23 år sedan. Jag hoppas förstås att de ska vara lika villiga att delta nu som de var då, säger Lars Agréus.
Problem med magen är mycket vanliga. I de tidigare enkäterna svarade drygt var fjärde Östhammarsbo att han eller hon hade uttalade besvär av magkatarr, irritabel tarm eller halsbränna. En lika stor andel uppgav lättare besvär.
– Vi kunde också se att de som hade någon form av magbesvär när studien startade även hade det några år senare, även om besvären rätt ofta skiftade från en typ till en annan. De som var besvärsfria när projektet inleddes fortsatte oftast att vara det, säger Lars Agréus.
Den nya studien kommer att ge besked om detta mönster består även på flera årtiondens sikt, det vill säga om de som en gång börjat få magbesvär måste räkna med att fortsätta att leva med dem och om de som är besvärsfria när de blivit vuxna kan räkna med att fortsätta vara det.
Enkätundersökningen är dock bara ett första steg. Efter årsskiftet kommer alla deltagare att erbjudas en särskild hälsoundersökning. Den kommer att utföras vid ett särskilt forskningslaboratorium som nu byggs vid Östhammars vårdcentral.
Alla deltagarna i hälsoundersökningen, oavsett om de haft magbesvär eller inte, kommer att erbjudas en undersökning med så kallad magkikare för att ta reda vilka som har en inflammation eller cellförändringar i matstrupen och vilka som är infekterade av någon magbakterie.
– På så sätt kommer vi att få en bild av om det finns några kopplingar mellan rapporterade magbesvär och påtagliga sjukliga förändringar i matstrupen eller magen, säger Lars Agréus.
Deltagarna i hälsoundersökningen kommer också att lämna prover för att mäta olika inflammationsämnen i blodet och för vissa genetiska analyser.
– Inflammation, som man ofta inte vet om att man har, och ärftliga faktorer kan vara mycket viktiga ”dolda” ingredienser i den orsakskedja som kan leda till allvarlig sjukdom. Detta kan vi studera i denna studie, säger Lars Agréus.
1 900 magar i ny unik studie
I dagarna har 1 900 Östhammarsbor inbjudits till världens längsta uppföljningsstudie kring halsbränna, magkatarr och irritabel tarm.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!